Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:279694
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Trīssimt gadu laikā, kad Rīga kļuva par ietekmīgās Hanzas savienības godpilnu locekli, mēs izvērsāmies ar vērienu. Tas bija gotikas laikmets, kad baznīcas kristiešu priesteriem cēlām ne tikai tādas, kur paslēpties no karojošajiem pagāniem, bet atbilstoši gotikas prasībām – lai cilvēka dvēsele varētu tuvināties Dievam. Laika posmā no 13. līdz 16. gadsimtam cēlām ievērojamākās gotikas stila baznīcas – Domu, Sv. Sīmaņa baznīcu Cēsīs, bet Sv. Pētera baznīca Rīgā bija un ir Hanzas savienības lepnums.
Rīgas senākā mūra kulta celtne Sv.Georga jeb Jura kapela, kas kādreiz ietilpa bīskapa Alberta dibinātā Zobeņbrāļu ordeņa pils kompleksā, Latviešu Indriķa hronikā kopā ar pils remteri minēta jau 1207. Rīgas Doma, Sv. Pētera, Jēkaba, Cēsu Sv. Jāņa, Valmieras Sv. Sīmaņa u. c. romāņu — agrās gotikas — baznīcas nonākušas līdz mūsdienām stipri pārbūvētā veidā.
Par romānikas stila tradīciju var spriest pēc Rīgas Sv. Jura un Jēkaba baznīcu kora jeb altārdaļas arhitektūras, kas liecina par seno meistaru prasmi kvalitatīvi izmantot vietējos akmens materiālus.
Ar baznīcu un klosteru celtniecību Rietumu Eiropā tolaik galvenokārt nodarbojās mūku ordeņi. 13. gs. vidū parādās aroda cunftes, kas apvieno brīvus akmeņkaļus, aroda noslēpumi tiek cītīgi aizsargāti.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1350510
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties