Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:275658
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Markss runā par to, ka sabiedrība ir sadalīta uz strādniekiem un īpašniekiem. Šāds sadalījums, pēc Marksa domām, ir kapitālistiskās sabiedrības pamats. Līdz ar privātīpašuma rašanos, pamazām iezīmējās sabiedrības noslāņošanās process – radās vēsturiski noturīgas šķiras. (Cilvēku savstarpējās attiecības izpaužas kā attiecības starp lietām. Sabiedrība ir sašķelta šķirās, no kurām viena ir spiesta savu darbaspēku pārdot otrai – ražošanas līdzekļu īpašniecei. Tādējādi rodas ražošanas procesā iesaistīto cilvēku atsvešinātība no patiesās cilvēka būtības.) Vēstures iepriekšējos laikmetos mēs sastopam gandrīz visur pilnīgu sabiedrības dalīšanos dažādās kārtās: patriciešos, jātniekos, plebejos, vergos, feodālajos kungos, vasaļos, cunftes meistaros, zeļļos un dzimtcilvēkos u.t.t. Šo kārtu savstarpējās attiecības vienmēr bijušas saspringtas, jo pastāvējusi nemitīga cīņa starp apspiedēju un apspiesto. Buržuāziskā sabiedrība šīs nesaskaņas nav atrisinājusi, taču attiecīgais laikmets ir vienkāršojis šķiru pretrunas: visa sabiedrība arvien vairāk dalās divās lielās naidīgās šķirās - buržuāzijā un proletariātā
Markss uzskatīja, ka saražojot lielu daudzumu produkcijas strādnieks kļūst mazvērtīgs.Strādnieks saražo preču daudzumu, kurš ir lielāks nekā ir vajadzīgs. Notiek tad, tā saucama, “pārprodukcijas krīze”. Ar preču daudzuma palielināšanos, samazinās preču vērtība. Tādejādi samazinās arī strādnieka alga un viņa darba nozīme.Strādnieks kļūst par “darba vergu”. Bet tomēr, viņš ir apmierināts ar savu pašreizējo stāvokli. Izveidojas strādnieku šķira, kura necenšas sasniegt kaut kādu progresu. Strādnieks neko vairs nevar darīt, vienīgi izņemot, ka strādāt savu bezjēdzīgu darbu. Viss, ko viņš prot ir tas, ka viņš var strādāt. Respektīvi, vienīgais viņa īpašums ir viņa darbs.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1129048
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties