Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:271198
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Produktivitāte ar kādu valstis pasaulē attīstās un izmanto savus ražošanas resursus - gan fiziskos, gan cilvēciskos, gan dabas kapitālu - ir plaši atzīta kā noteicošais ekonomiskās izaugsmes rādītājs. Lai teorētiski salīdzinātu dažādu valstu vai noteiktu konkrētās valsts ekonomikas attīstības līmeni ir jānosaka, cik efektīvi katra konkrētā valsts izmanto savu kapitālu, cik efektīvi konkrētā valsts izmanto savus resursus. Taču šādi aprēķini ir ļoti sarežģīti, jo var rasties grūtības ar dabas un cilvēciskā kapitāla novērtēšanu. Tāpēc, lai noteiktu valsts ekonomikas attīstības tempus, līmeni un ekonomikas efektivitāti tiek aprēķināts iekšzemes kopprodukts.
Makroekonomikā šis ir ļoti būtisks rādītājs, kas sniedz informāciju par konkrēto valsti. Pēc tā var salīdzināt dažādu valstu ekonomiku un tās attīstību. Tāpat šo rādītāju izmanto salīdzināšanai, piemēram, runājot par valsts budžeta deficītu. Šo rādītāju izmanto arī, lai noteiktu ar kādu efektivitāti valstis izmanto savus resursus. Tas palīdz arī novērtēt relatīvo labklājības līmeni dažādās valstīs.
IKP pieaugums valstī, tās iedzīvotājiem ir svarīgs tāpēc, ka tā izmaiņas nosaka iedzīvotāju labklājību. Pieaugot iekšzemes kopproduktam, pieaug ekonomikas vispārējs izaugsmes līmenis, līdz ar to rodas iespēja naudas līdzekļus izmantot iedzīvotāju algu palielināšanai, veselības aprūpei u. c. svarīgām valsts sfērām un nozarēm, no kurām, savukārt, ir atkarīga iedzīvotāju labklājība. Naudas līdzekļi, kas ir novirzīti, piemēram, izglītībai dod iespēju paaugstināt jauniešu dzīves līmeni nākotnē, jo tiem ir iespēja saņemt labāku izglītību, līdz ar to tiem ir lielākas iespējas strādāt labāku un vairāk atalgotu darbu.
Darba mērķis ir izanalizēt un izpētīt iekšzemes kopprodukta būtību un izlietojumu noteiktajos laika periodos, apskatīt kā pieaudzis vai samazinājies iekšzemes kopprodukts laika periodā no 1999. gada līdz 2005. gadam.
Galvenie darbā izmantotie avoti ir: Karl E. Case, Ray C. Fair, Prentice Hall. Principles of economics, LR ekonomikas ministrijas ziņojumi par Latvijas tautsaimniecības attīstību, kā arī raksti internetā www.apollo.lv, www.csb.lv un www.bank.lv.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties