Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:267910
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Globālās elites identitātes konstrukcijas
Mūsdienu pasaules sistēma ievērojami atšķiras no pasaules, kāda tā bija pirms vairākiem gadu desmitiem, simtiem, tūkstošiem. Ja vēl cilvēces pirmsākumos cilvēki iespējams dzīvoja pa vienam vai divatā, tad tomēr laika gaitā tie apvienojās, jo šī apvienība ievērojami atviegloja dažādus procesus, piemēram, barības savākšanu, kā arī nodrošināja lielāku drošību pret citiem “grupējumiem”, kas varētu vērsties pret viņiem ar fizisku spēku, lai iegūtu kaut ko, kas tiem ir. Mūsdienās tas ir analoģiski valstu apvienībām, kuru galvenais apvienošanās iemesls bieži vien ir bāzēts uz ekonomisko labumu gūšanu. Un tiklīdz notiek dažādu kultūru, ekonomikas, kā arī politikas aptveršana ar nosacīti vienotu pārvaldi, var sākt runāt par globalizāciju. Ja pieņemam, ka globalizācija ir mūsdienu realitāte, kurā ir iesaistītas lielākā daļa pasaules valstu, neatkarīgi no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas, tad no tā izriet, ka globalizācija nevis tiek radīta vai ir kādā konkrētā attīstības posmā, bet gan globalizācija vienkārši eksistē. Globalizācijas sekas, lai tās būtu pozitīvas vai negatīvas, pārveido ne tikai kādas konkrētas valsts politisko, ekonomisko vai kultūras situāciju, bet arī globālā līmenī iespaido pasaules situāciju kopumā. Protams, ka tas viss tiek salīdzināts ar iepriekšējo pieredzi, vēsturi, kā arī ar ne tik senu pagātni.
Lai arī katrs no mums iespējams pat nejūt savu līdzdalību dažādos procesos, tomēr mēs visi esam iesaistīti globalizācijas procesa virzīšanā uz kādu konkrētu punktu, ko mēs pat īsti neapzināmies.
Parasti sabiedrībā globalizāciju pieņemts sasaistīt pārsvarā tikai ar ekonomiskajiem un kultūras procesiem, tomēr globalizācijai ir samērā liela un nozīmīga loma arī politikā, kas ir arī šī darba viens no apskates jautājumiem.

Politiskais elements ir visstrīdīgākais no visiem globalizācijas aspektiem. Politiskā globalizācija attiecas uz politisko procesu rašanos, kas aptver valstu robežas, un tā aizvien vairāk, apiet tos pavisam. Politiskā globalizācija nozīmē, ka iespaidi uz politikas veidošanas gan nacionālā, gan internacionālā līmenī rodas no daudz un dažādiem avotiem un iesaista aktierus, kas sasniedz visu zemeslodi. Politiskā globalizācija sasaista nacionālās valdības kopā caur kopīgām grūtībām. Tas liecina par to, ka valstis savā starpā ir saistītas un ietekmē viena otru pat tad, ja nav pat nekādas attiecības starp šīm valstīm.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties