Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:267716
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zemes magnētiskais lauks veidojas Zemeslodes šķidrajā metāla kodolā notiekošo termiskās cirkulācijas procesu rezultātā. Elektromagnētisko starojumu raksturo viļņa garums un frekvence, kura tiek mērīta hercos Hz. Ģeomagnētiskā lauka intensitāte ir visaugstākā ir abos polos un zemākā pie magnētiskā ekvatora.
Apskatot elektromagnētiskā starojuma ietekmi uz dzīvo pasauli, svarīga ir ne vien to frekvence, bet arī “starojuma blīvums”, kas uz organismu iedarbojas noteiktā telpas punktā. Jo tālāk no starojuma avota, jo mazāka ir tā iedarbības enerģija.
Zemes magnētiskais lauks ir būtisks ekoloģiskais faktors, kas ietekmē visus dzīvos organismus uz planētas. Kā pirmo un pašu svarīgāko ģeomagnētiskā lauka nozīmi dzīvajai pasaulei ir jāmin Zemes magnētiskā lauka radītās magnetosfēras aizsargfunkcija. Zemes magnētiskais lauks ir tik spēcīgs, ka ir šķērslis Saules vējam un kosmiskajam starojumam, joni un elektroni mijiedarbojas ar magnētisko lauku, tādējādi radot magnetosfēru, kas neļauj vairumam Saules emitētajām un kosmiskā starojuma daļiņām sasniegt Zemi, tādā veidā aizsargājot visu dzīvo uz Zemes (Kļaviņš u.c., 2008). Ir pierādīts, ka daudzi organismi, to skaitā mikroorganismi un bezmugurkaulnieki, reaģē uz Zemes magnētisko lauku, kā arī uz Saules aktivitāti un tās izsauktajām ģeomagnētiskajām vētrām, kuras var palielināt Zemes magnētiskā lauka intensitāti par 1-5 %.
Atšķirībā no cilvēka, kurš apzināti Zemes magnētisko lauku nespēj sajust, dzīvnieki to izmanto vairākos veidos: tie nosaka magnētisko vektoru ar iekšējā kompasa palīdzību, magnētiskā lauka intensitāte, tā dispozīcija darbojas kā navigācijas kartes elements un noteikta reģiona magnētiskie apstākļi kalpo par norādi, izsaucot attiecīgu reakciju. Iekšējais magnētiskais kompass ir izplatīts starp daudziem dzīvniekiem, lielākajai daļai mugurkaulnieku, vēžveidīgo, kukaiņu un gliemju. Savukārt, spēja izmantot vietējā magnētiskā lauka intensitāti un tā līniju dispozīciju par norādi ir putniem un jūras bruņurupučiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1137592
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties