Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:265099
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  FIZIOLOGISKĀS IZMAIŅAS    4
  BŪTISKĀKĀS PUSAUDŽU PERIODA PSIHISKĀS ATTĪSTĪBAS PAZĪMES    6
  KOGNITĪVĀ ATTĪSTĪBA    8
  SOCIĀLĀ ATTĪSTĪBA    9
  SECINĀJUMI    10
  LITERATŪRAS SARAKSTS    11
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir pusaudža vecums? Tas ir periods starp bernību un jaunību, laiks, kad pusaudzis piedzīvo milzīgas pārmaiņas: fiziskas, emocionālas un pat sociālas. No vienas puses, šis laiks sagādā lielu prieku, jo tas nozīmē, ka bērns drīz kļūs pieaudzis. No otras puses, šajā dzīves periodā parādās jaunas izjūtas, un dažas no tām ir mulsinošas un pat biedējošas.
Šī perioda īpasa nozīme ir saistāma ar bērna pubertāti un sociālo attīstību, kā arī ar identitātes vai pašvērtējuma nostiprināšanos. Šajā periodā izveidojas bērna personības pamatiezīmes, kā arī atklājas visos ieprieksejos periodos izveidojušas ietekmes emocionālajā, kognitīvajā un sociālajā sferā. Jo lielākas kļūdas ir bijušas pieļautas iepriekšejos periodos, jo tās stiprāk izpaužas pusaudžu periodā. Lielākā vai mazākā mērā pusaudzi raksturo negativisms, opozīcija, nepaklaušanās...
Taču pusaudža vecums nav nekas briesmīgs. Kaut tas ir satstīts ar dažādiem pārdzīvojumiem, tas ir ceļš uz pieauguša cilvēka dzīvi. Ideālajā variantā pusaudžu perioda beigās cilvēkam jāatrod sava patiesa identitāte un sociālā loma.
Pusaudžu vecumā organismā sākas lielas pārmaiņas, kas to sagatavo pēcnācēju radīšanai. Šis attīstības posms, ko sauc par pubertāti, ilgst vairākus gadus. Meitēnem pubertāte parasti iestājas 10 lidz 12 gadu vecumā, bet zēniem lielākoties 12 lidz 14 gadu vecumā. Taču tie ir tikai vidējie rādītāji. Katram cilvēkam ir savs iekšējais “biologiskais pulkstenis”, kas nosaka, kad sākas pubertāte. Nav pamata uztraukties, ja kādam tā iestājas agrāk vai vēlāk nekā vienaudžiem.
Pubertāte sākas ar hormonu daudzuma palielinašanos: meitenēm īpaši palielinās estrogēna daudzums, bet zēniem - testosterona. Tieši hormonālās parmaiņas ir viens no iemesliem, kapēc ar bērnu notiek sķietami brīnumainas fiziskas pārvērtības. Viņš sāk augt tik strauji, kā ir audzis tikai zīdainu vecumā. Pusaudzis strauji stiepjas garumā - mazi berni parasti paaugas par 5 centimetriem gadā, bet pubertātes vecumā augšana var notikt pat divreiz ātrāk.…

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1164608
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties