Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:264043
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 22 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  FAKTORINGA JĒDZIENS, IZCELSME UN ATTĪSTĪBA    5
2.  JURIDISKIE UN EKONOMISKIE ASPEKTI FAKTORINGA DARĪJUMĀ    11
2.1.  Faktoringa ekonomiskie aspekti    12
2.2.  Faktoringa juridiskie aspekti    15
2.2.1  Pirkuma līguma saturs    17
2.2.2.  Regresa tiesības    17
2.2.3.  Faktoringa līguma saturs    19
2.2.4.  Apkopojums    27
3.  FAKTORINGA LĪGUMA TIESISKAIS REGULĒJUMS LATVIJĀ    29
4.  FAKTORINGA DARĪJUMU RISKU MINIMIZĒŠANA    45
4.1.  Faktoringa darījumu riski un to samazināšanas iespējas    45
4.2.  Faktoringa sadarbība ar kredīta apdrošināšanu    50
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    54
  Anotation    57
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN JURIDISKO AKTU SARAKSTS    58
Darba fragmentsAizvērt

Kā vienu no Latvijas uzņēmēju pamatproblēmām tirgus ekonomikas apgūšanas procesā var minēt progresīvākas, kvalitatīvākas un līdz ar to pieprasītākas produkcijas ražošanu. Šie procesi ir saistīti ar tautsaimniecības nozaru tehnisko atjaunošanu. Jaunas, mūsdienīgas tehnoloģijas ieviešana ir iespējama ar zinātniski tehniskā progresa atziņu izmantošanu praksē. Lielākoties uzņēmumiem pašu finansu līdzekļu ir nepietiekami, tā kā jaunas tehnikas uzstādīšanai un ražošanas modernizācijai ir nepieciešami lieli finansu ieguldījumi. Situāciju varētu atrisināt piesaistot papildus finansu līdzekļus. Visizplatītākā alternatīva naudas piesaistei pašreiz ir kredīts. Pēc Krievijas ekonomiskās krīzes Latvijas komercbankas kļuvušas piesardzīgākas kredītņēmēju izvēlē. Stingrāk tiek izvērtētas kredīta ņēmēja uzņēmējdarbības attīstības programmas . Ir apgrūtināta kredītu saņemšana, jo ne reti kredītņēmējam trūkst reāla nodrošinājuma pieprasītajam kredītam.
Efektīva alternatīva tradicionālajam finansējumam uzņēmuma finansiālo vajadzību apmierināšanā ir faktorings.
Viens no uzņēmumam nepieciešamo finansu resursu nodrošināšanas instrumentiem ir faktoringa darījums. Faktoringa pakalpojums ir uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu kreditēšana pret debitoru parādiem, kas nodrošina reālu finansu līdzekļu klātbūtni uzņēmumā. Izmantojot šo pakalpojumu, uzņēmums gūst iespēju operatīvi saņemt finansējumu par realizētajām precēm vai pakalpojumiem. Pircēja vietā par to norēķinās banka vai līzinga sabiedrība, kas faktoringa līguma rezultātā pārņēmusi prasījuma tiesības no preces vai pakalpojuma piedāvātāja.
Faktoringa kā finansēšanas veida pievilcīgumu raksturo, tā vienkāršotā noformēšana salīdzinājumā ar kredīta noformēšanu bankā, kā arī nav nepieciešams kredīta nodrošinājums, garantijas, papildus ķīla. Līdz ar to izpaliek sarežģītas juridiskas un ekonomiskas procedūras, kas saistītas ar garantējošā īpašuma ieķīlāšanu kredīta gadījumā.
Faktorings nodrošina vienmērīgu naudas plūsmu, tās plānošanu, samazina klientu apkalpošanas un rēķinu administrēšanas izdevumus, novērš ar debitoru parādiem saistīto risku, tādejādi ļaujot uzņēmējiem vairāk resursu novirzīt savai pamatdarbībai.
Kredītiestāžu piedāvāto pakalpojumu klāsts kļūst daudzveidīgāks, tādā veidā piesaistot sev arvien plašāku potenciālo klientu loku. Līdz ar to arī komercattiecības kļūst daudzveidīgas. Šis nav tas laiks, ar ko vajadzētu saistīt dažādu jaunu pakalpojumu ienākšanu Latvijas tirgū – kā, piemēram, līzings, faktorings. Šis, visdrīzāk ir laiks, kad šie pakalpojumi jau kļuvuši par ikdienas nepieciešamību.
Šobrīd ar šo pie mums relatīvi jauno uzņēmējdarbības veidu – faktoringa, līzinga pakalpojumu sniegšanu nodarbojas tādas komercbankas un līzinga sabiedrības kā Parekss Banka, Hanza Līzings, Unilīzings, Latvijas Krājbanka, Baltijas Tranzītu Banka, Parekss Līzings u.c.
Latvijā darbojas vairāk kā divdesmit uzņēmējsabiedrības, kuras piedāvā faktoringa pakalpojumus. Nozīmīgākās no tām apvienojušās Latvijas Līzinga Devēju Asociācijā (LLDA) ar mērķi izstrādāt kopīgas līzinga un faktoringa attīstības programmas un iesaistīties normatīvo dokumentu izstrādāšanā līzinga un faktoringa jomā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties