Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:263684
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viens no publiskās pārvaldes reformu virzieniem pēdējā desmitgadē gan Rietumvalstīs, gan arī postpadomju zemēs ir bijusi plašāka iedzīvotāju iesaistīšanās valsts pārvaldē. Tās mērķis ir panākt, lai valsts sniegtie pakalpojumi pēc iespējas labāk atbilst iedzīvotāju vajadzībām. Atbilstību starp valsts realizēto politiku un iedzīvotāju vajadzībām valsts pārvalde cenšas panākt, iesaistot sabiedrību politikas izstrādē, publisko pakalpojumu sniegšanā un izvērtēšanā.1
Sabiedrība pati kļūst arvien izglītotāka un prasīgāka un meklē veidus, kā aizstāvēt savas intereses un kontrolēt to ievērošanu. Sabiedrībai savu interešu aizstāvībai ir svarīgi izmantot dažādus kanālus – gan likumdevējvaru, gan izpildvaru, gan tiesu sistēmu. valsts pārvalde kā izpildvaras daļa sabiedrībai ir svarīga tāpēc, ka pārvaldei ir izšķiroša loma politikas izstrādē un īstenošanā.
Pastāv dažādi veidi kā iedzīvotāji var mēģināt ietekmēt valsts pārvaldi. Var individuāli vērsties pie kādas amatpersonas, var iesaistītie īslaicīgās akcijās, var atsaukties uz valsts institūciju aicinājumiem piedalīties sabiedriskās apspriešanās vai dibināt pastāvīgu organizāciju noteiktu interešu aizstāvībai. Organizāciju dibināšana, kur, apkopojot spēkus, indivīdi pastāvīgi strādā konkrētu interešu aizstāvības jomā, ir viens no efektīvākajiem politikas ietekmēšanas veidiem. Tāda veida organizācijas, kas vismaz daļēji ir neatkarīgas no valsts un pašvaldību institūcijām un politiskajām partijām un kas cenšas ietekmēt valsts pārvaldes politiku, politikas zinātnē parasti tiek sauktas par interešu grupām.2
Iedzīvotāju un valsts attiecības veidojas dažādās formās, un ne visas ir uzskatāmas par sabiedrības iesaistīšanu. Iedzīvotāju un valsts attiecības var aplūkot četrās lielās kategorijās:
- Informēšana – vienvirziena saziņa, kurā valsts sniedz informāciju tās iedzīvotājiem. Informēšana notiek , publicējot jaunu politikas iniciatīvu vai i9zmaiņas kādā procedūrā un piedāvājot šo informāciju internetā, informatīvajos materiālos, reklāmas kampaņās un izstādēs. Šī kategorija neietilpst sabiedrības iesaistīšanā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties