Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:263640
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dažu gadu laikā Vidzemes zemnieki pareizticībā pārgāja aptuveni desmit tūkstoši zemnieku, bet ticības maiņa zemnieku stāvokli vis neuzlaboja. Zemnieki, vēlējās pāriet atpakaļ savā ticībā, bet to neļāva Krievijas soda likumi. Manuprāt, zemnieki nonāca tādā kā sava veida slazdā. Ticības maiņa viņiem nedeva nekādu labumu, bet pāriet uz savu ticību arī nevarēja. Pieņemtā ticība nedeva nekādas izvēles iespējas.
Pēc dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē, tāpat kā Kurzemē maz kas izmainījās. Zemnieki arī Vidzemē skaitījās brīvi cilvēki, bet juridiski bija saistīti ar muižu. Lūk, vēl viena kopīga pazīme.
Vidzemē daļa lauku iedzīvotāju nodarbojās ar amatniecību un tika izveidoti vairāki nozīmīgi vienā virzienā ējušies lauku amatniecības centri. Tika ražotas mēbeles, koka trauki un zārki, vērpjamie ratiņi, pīpes. Zemnieki nodarbojās ar aušanu, podniecību, būvēja buru kuģus. Tika strādāti arī meža darbi un koku pludināšana. Tika audzēti kartupeļi, kas palīdzēja pārvarēt badu.
Vārdu sakot zemniekiem bija daudz un dikti jāstrādā, un zemniekiem palika daudz mazāk laika savu zemju apkopšanai. Tas bija liels mīnuss.
Kopumā pētot šos vēstures avotus es īsti nevarēju piekrist kad tajā laikā dzīve bija slikta, bet nevarēju arī apgalvot, ka tā bija laba. Domāju, katram no mums ir savs viedoklis šajā jautājumā un es neapstrīdēšu atsevīši katru viedokli, jo jebkurš viedoklis vai izteikta doma savā ziņā ir patiesa un ieņem lielu lomu kopējā vēstures zinātnes attīstībā un ir nenovērtējams.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1247782
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties