Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:262653
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Mana darba temats ir par Platons grāmatu „Gorgijs” No 81 līdz 101 lapaspusei. Izvēlējos šo tematu, jo liekas interesanti, kā dialogs, kas tapis aptuveni laika posmā no 387. – 385. gadam p.m.ē. var sasaukties ar mūsdienām. Kā arī lasot šo grāmatu, var gūt daudz labas atziņas par retoriku. Retorika tradicionālā izpratnē ir oratormāksla, prasme pārliecināt, izmantojot vārdus.
Lai arī man bija jālasa tikai fragments no šīs grāmatas, likās interesanti izlasīt visu dialogu, lai spētu izsekot dialoga gaitai. Dialogs „Gorgijs” ir veidots, kā saruna starp ievērojamiem cilvēkiem – Sokratu un viņa oponentiem. Viņu vidū ir izcils runātājs, daiļrunas teorētiķis un skolotājs, kā arī retors Gorgijs, retorikas skolotājs Pols un galvenais oponents Kallikls. Pamatā tiek apspriesti ētikas jautājumi, iesaistot tos arī politiskajās darbībās. Manuprāt, ievadā ir ļoti precīzi formulēts šī dialoga mērķis – „Gorgijā” uz retorikas problēmu fona tiek risināti fundamentāli valstiskas un individuālas nozīmes ētikas jautājumi. Nosacīti darbs tiek sadalīts 3 daļās, jo ar katru no saviem oponentiem Sokrats mēģina rast atbildes uz būtiskiem, bet tomēr strīdīgiem un neskaidriem jautājumiem. Tomēr visa darba garumā tiek apspriesti daudzi jautājumi un fakti, kas rodas arī sarunu gaitā. Šis sarunas nenotiek atsevišķi, tās savā starpā ir saistītas un papildina iesākto domu. Sokrats mērķtiecīgi skaidro savu viedokli, minot piemērus, tādēļ arī saviem oponentiem, kuri viņam iebilst, liek atspēkot sacīto ar pretargumentiem. Visas diskusijas izejas punkts ir jautājums – „kas ir retorika?”…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1130883
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties