Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:260826
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.02.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Saskarsme un etiķete

Cilvēku aizvien pieaugošo interesi par saskarsmes jautājumiem speciālisti skaidro kā fenomenu, ko mūsdienu sabiedrība mēģina apcerēt vienlaikus ar savas eksistences pamatjautājumiem. Saskarsmes loma cilvēces kultūras sistēmā izraisījusi psihologu, sociologu, filozofu, antropologu, lingvistu, komunikācijas teorētiķu un mijkultūru pētnieku interesi.
No psiholoģiskā viedokļa par kontaktēšanos tiek uzskatīta saskarsme ar otru personu. Iekļūstot tās ietekmes zonā, cilvēks izjūt mīlestības, uzmanības atmosfēru, līdzjūtību un gatavību atbalstīt un palīdzēt. Savukārt no sociāli psiholoģiskā aspekta saskarsmi veido:
kulturālais mantojums,
sociālie konteksti un apstākļi,
komunikatīvās mijiedarbības normas.
Uzvedības standarti un etiķetes normas ir nozīmīgi kultūras konteksta mehānismi, kas īsteno civilizētus kontaktus starp cilvēkiem. Etiķete nosaka saskarsmes noteikumus starp dzimumiem, vecumiem, sociālām, profesionālām un citām sabiedrības grupām.
Ievērojot etiķetes normas, cilvēku sabiedrība kļūst vienotāka un precīzāka. Līdz automātiskumam apgūtās etiķetes prasības atslogo smadzenes citu, sabiedrībai daudz nozīmīgāku uzdevumu risināšanai.
Patiesībā ir grūti iedomāties cilvēku saskarsmi bez ierobežojumiem un tradīcijām, ārpus konteksta un normām. Jebkurai komunikatīvai uzvedībai piemīt tendence pēc zināmiem noteikumiem vai ierobežojumiem, relatīviem standartiem un likumiem, galu galā – pēc etiķetes .…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties