Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:259646
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.11.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Japāņu mājoklis.

32 000 gadu senā pagātnē pirmie ieceļotāji apmetās Japānā – salu virknē starp Āzijas kontinentu un plašo Kluso okeānu. Ieradušies salās, viņi ieraudzīja dabas daudzveidību un pretstatus – asas klintis un iespaidīgus vulkānus. Japāņi iemācījās izdzīvot šajā skarbajā zemē. Imperatori un sjoguni, karojošie samuraji un strādājošie zemnieki – viņiem visiem bijusi sava loma šo salu vēsturē. Daudzās pilis, tempļi, izgudrojumi un mākslas darbi ir izdzīvojuši no pagātnes līdz mūsdienām un stāsta mums, kāda bija japāņu dzīve.
Japānu veido četras galvenās salas – Kjusju, Sikoku, Honsju un Hokaido, kā arī vēl 400 mazāku salu gar piekrasti. Leģenda vēstī, ka šīs salas izveidojušās, dieves asarām ieritot jūrā. Pirmie iedzīvotāji Japānas salās ieradās apm. 30 000. g. p. m. ē., un līdz 10 000. g. p. m. ē. Te bija izveidojusies mednieku, vācēju – Dzjomonu civilizācija. Sākumā Dzjomona periodā cilvēki dzīvoja jūras piekrastē un pārtika no salasītajiem vēžveidīgajiem un no medītajiem dzīvniekiem. Vēlāk viņi pārvietojās salu iekšienē, kur ieceļotāji no Korejas un ieviesa jaunas iemaņas, piemēram, rīsu audzēšanu un dzelzs apstrādi. Ap 300. g. cilvēki sāka dzīvot kopienās, kas audzēja rīsu. Ar laiku šādu ciemu grupas sāka pārvaldīt vietējie valdnieki.
Ap 500. g. Jamato valdnieki no Japānas vidienes kļuva spēcīgāki par citu apgabalu valdniekiem. Viņi pretendēja uz tiesībām valdīt visā Japānā un tikt godinātiem kā imperatoriem. Imperatori cēla jauna pilsētas, kur viņi dzīvoja kopā ar galminiekiem. Tomēr 1185. g. valsts pārvalde bija pārgājusi sjoguna (militārā vadoņa) rokās. Kad sāncenši, karavadoņi sāka savā starpā cīnīties par to, kurš kļūs par sjogunu, izcēlās smagi pilsoņu kari. 1600. g., kad varenais Tokugava Iejasu kļuva par sjogunu, kari beidzās. Vairāk nekā 250 gadus sjoguni bija no Tokugavu dinastijas. Šī dinastija Japānā valdīja līdz 1868. gadam, kad pie varas nāca imperators Meidzi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1128174
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties