Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:259378
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Roņveidīgo kārtas Pinnipedia raksturojums    3
2.  Roņu dzimtas Phocidae raksturojums    4
3.  Pelēkā roņa Halichoerus grypus raksturojums    8
4.  Latvijas piekrastē izskalotie roņi    11
5.  Aizsargājošās institūcijas un likumi    14
6.  Roņu skaita samazināšanās iemesli    16
6.1.  Arktikas piesārņojums    16
6.2.  Baltijas jūra un tās ledus apstākļi    17
  Izmantotā literatūra    19
Darba fragmentsAizvērt

Roņveidīgo apraksts. Roņu dzimta (Phocidae) ietilpst zīdītāju klases 7. kārtā, kas ir plēsēju kārta jeb roņveidīgie ( Pinnipedia). Kārtu veido trīs grupas: īstie roņi, kuriem nav ārējās auss, bet pakaļējās pleznas ir vērstas atpakaļ; ausainie roņi (lauvroņi un kotiki), kuriem ir nelielas ārējās ausis un pakaļējās pleznas, ar kurām var pārvietoties pa sauszemi (tās var pagriezt uz priekšu); valzirgi, kuriem raksturīgi spēcīgi attīstīti ilkņi. Kārtā ir 3 dzimtas, apmēram 21 ģints un 31 suga. Roņveidīgie (airkāji) ir sauszemes plēsējiem radniecīga, labi norobežota, plēsīgu ūdens dzīvnieku grupa. Tā nav tik cieši saistīta ar ūdens vidi kā vaļveidīgie, jo vairošanās, matu maiņas un bieži arī atpūtas laikā uzturas uz ledus vai sauszemes, bet barību iegūst tikai ūdenī.
Uz sauszemes vienīgi ausainie roņi un valzirgi spēj noturēt ķermeni puspaceltā stāvoklī. Vairumam roņveidīgo ir īss purns, resns kakls un lunkans torpēdveida ķermenis. Zemādas tauku (trāna) slānis nodrošina siltumizolāciju, palielina peldspēju, darbojas kā enerģijas rezerve un aizsargā iekšējos orgānus. Aukstā ūdenī tauku slānis apņem iekšējos orgānus, bet asiņu pieplūdums pleznām ir samazināts. Siltākos apstākļos daļa airkāju vēzē pleznas, lai izdalītu lieko siltumu. Īstie roņi un valzirgi spēj zemādas asinsvadus gan sašaurināt, lai samazinātu siltuma atdevi ledainā ūdenī, gan paplašināt, lai uzņemtu siltumu, gozējoties saulē. Visu šo sugu dzīvnieku ķermeni klāj apmatojums, izņemot valzirgus, kuri ir gandrīz kaili. Airkājiem ir lielas acis, kas nodrošina labu redzi dziļi zem ūdens, lieliska dzirde, ausu ejas un nāsis, kas zem ūdens noslēdzas, un garas ūsas, kas uzlabo tausti. Zem ūdens sazinās ar skaņu palīdzību, ko rada, izmantojot plaušās aizturēto gaisu. Zobu sistēma maz diferencēta; priekšzobi bieži reducēti, ilkņi attīstīti labi, bet dzerokļi ir samērā vienveidīgi, bez izteiktiem plēsējzobiem. Zobi izpilda tikai barības satveršanas funkciju. Pamatbarība ir zivis, gliemji, vēžveidīgie. Daudzām sugām ir izteiktas dzimumu atšķirības, piemēram, ziloņroņu tēviņi ir 4 reizes smagāki par mātītēm. Airkāju ekstremitātes ir pārveidojušās par pleznām. Priekškāju un pakaļkāju kauli ir īsi, spēcīgi un izturīgi, bet pirkstu kauli ir gari un saplacināti. Arī mugurkaula skriemeļiem ir mazāk savstarpēji savienotu izaugumu nekā citiem zīdītājiem. Mugurkauls ir ļoti lokans. Īstajiem roņiem pakaļkājas ir vērstas atpakaļ. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1182647
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties