Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:258734
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Auditorijas definējumi

Auditorijas jēdzienu var aplūkot no ļoti dažādiem aspektiem – ģeogrāfiskā, sociālā, saturiskā, tehnoloģiskā utt. Tomēr, tā kā būtu ļoti grūti aprakstīt visas iespējamās auditorijas definīcijas un pieejas auditorijas skaidrošanā, apskatīšu nedaudz sīkāk trīs dažādas un plaši zināmas pieejas auditorijai, proti, pieeju auditorijai kā masai, auditorijai kā grupai un auditorijai kā tirgum.

Auditorija kā masa
Šo pieeju pirmais izvirzīja Herberts Blumers, un tās pamatā ir ideja, ka auditorija ir savstarpēji nepazīstamu indivīdu kopums, kura starpā tikpat kā nenotiek mijiedarbība. Auditorija ir ļoti dažāda un tā nerīkojas vienoti. Masu auditorija ir liela, heterogēna un izplūdusi, un tās dalībnieki neatpazīst un nevar atpazīt viens otru. Tomēr šī pieeja vairāk jāuztver nevis kā realitātes atspoguļojums, bet gan masu produkcijas tipiskāko iezīmju apkopojums.1

Auditorija kā grupa
Pieeja auditorijai kā grupai uzsver dažādu sociālo grupu un personīgo kontaktu nozīmi mediju patērēšanā un uztverē. Cilvēks izvēlās mediju un tā saturu, balstoties uz savu personīgo un savas grupas pieredzi un viedokli. Līdz ar to lielāka nozīme ir interpersonālajai komunikācijai un sociālajai videi, nevis masu psiholoģijai.

Auditorija kā tirgus
Šī pieeja auditorijai radusies saistībā ar ekonomisko apsvērumu nozīmes palielināšanos mediju tirgū. Tā nosaka, ka auditorijas iedalījumu un tā robežas pamatā nosaka ekonomiskie kritēriji, nevis sociālie faktori. Pamatā šī pieeja orientējas uz auditorijas lielumu, nevis tās vēlmēm vai uztveri. „Šo pieeju var definēt kā esošo vai potenciālo medija patērētāju kopumu, kas ietilpst zināmā sociāli-ekonomiskā profilā.2 ”

Auditorijas izpētes tradīcijas3

Pastāv visai dažādas pieejas auditorijas pētījumiem. Piemēram, Jensens un Rosengrens (1990) ir izdalījuši 5 auditorijas izpētes virzienus, kuriem pievērsties :
efekti
izmantošana un vajadzību apmierināšana
literārā kritika
kultūrstudijas
uztveres analīze
Tomēr mūsdienās plašāk pazīstamas ir trīs auditorijas izpētes tradīcijas (pieejas): strukturālā, biheivioristu un kultūrstudijas. Katra no tām pievēršas citādiem aspektiem auditorijas izpētē, un katra no tām izmanto citas pētniecības metodes datu iegūšanai un apstrādei.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties