Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:257212
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

CAE valstu demokratizācijas procesos liela loma bija Rietumiem, izmantojot dažādus instrumentus- valdības, starptautiskās organizācijas, nevalstiskās organizācijas un fondus. Starptautiskās organizācijas bija vienas no ietekmīgākajiem aktoriem šo valstu demokrātijas veicināšanā. Par būtiskākajām šeit tiek uzskatītas galvenokārt Eiropas organizācija ES, EDSO, Eiropas Padome un arī NATO. Nozīmīga loma bijusi arī citām organizācijām- SVF, Pasaules Banka u.c.- taču tās vairāk iesaistījušās tieši ekonomiskajos pārejas procesos. Iepriekš minētās Eiropas organizācijas ir rīkojušās kolektīvi, lai atbalstītu demokrātijas nostiprināšanos Austrumeiropas valstīs. Daudzas šo organizāciju dalībvalstis atbalstīja jauno valstu pievienošanos šīm organizācijām, piemēram, Francija, Lielbritānija, Dānija un arī Skandināvijas valstis un Itālija atbalstīja to uzņemšanu ES, ASV un Itālija atbalstīja konkrētu dalībvalstu uzņemšanu NATO, Francija atbalstīja Eiropas Padomes paplašināšanos, kas viss notika ar mērķi nostiprināt demokrātiju CAE valstīs un visā reģionā. Protams, arī rietumu pasaulei bija savi iemesli uzstādīt šādus mērķus, kas saistījās ne tikai ar politisko stabilitāti un drošību Eiropā, bet arī ar ekonomiski izdevīgāku situāciju, jaunu noieta tirgu. Taču tas nemazina šo organizāciju lomu, jo šajā gadījumā svarīga ir tās ietekme uz gala rezultātu, nevis iemesli.
Viena no organizācijām, kam bija vislielākā ietekme uz Austrumeiropas demokratizācijas procesiem, bija ES. Tās ietekme bija samērā netieša- tā noteica konkrētus apstākļus, kurus sasniedzot šīs valstis gūtu noteiktus labumus. Šo prasību pamatā, protams, bija reāli nostiprinājusies un funkcionējoša demokrātija, un Austrumeiropas valstis ļoti dedzīgi tiecās izpildīt šos nosacījumus. Jau kopš 1988.gada Eiropas Kopiena bija noteikusi prasības, lai noslēgtu tirdzniecības un sadarbības līgumus ar Austrumeiropas valstīm, kas arī prasīja politisko reformu progresu, cilvēktiesību ievērošanu, brīvas un godīgas vēlēšanas, daudzpartiju sistēmu, tirgus ekonomiku un daudzas citas uz demokrātiju vērstas pārmaiņas un uzlabojumus. Šie līgumu pieprasītie uzlabojumi patiešām arī realizējās, piemēram, tika noslēgta savstarpējās sadarbības vienošanās starp Rumāniju un Bulgāriju minoritāšu jautājumos u.c. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties