Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:255772
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Finanses ir mācība par naudas resursu izvietošanu laikā. Finanses pēta to kā indivīdi vai uzņēmumi iegūst, iegulda un izmanto naudas līdzekļus laikā, ņemot vērā ar viņu projektiem saistītos riskus. Ir divas galvenās iezīmes, kas atšķir finansu lēmumus no citiem resursu izvietošanas lēmumiem, proti, finansu lēmumu izmaksas un ienākumi ir: izstiepti laikā (ieguldījuma efektivitāti varēs novērtēt tikai pēc ieguldījuma perioda beigām), vai arī to atdeves izdevīgums nav precīzi prognozējams, t.i., pat lēmuma pieņēmējs nezina patieso gala rezultātu. Termins finanses iesaista sevī šīs lietas: naudas un citu aktīvu pētīšana; šo aktīvu vadīšana un kontrole; projektu risku novērtēšana un vadīšana; darbības vārds - "finansēt" dod līdzekļus uzņēmējdarbībai.
Finansu teorijā vienmēr pastāv vismaz divi varianti. Finansu teorija analizē kādā veidā un vai vispār kaut ko darīt. Ja lēmums ir pieņemts par labu darīšanai - tiek veikta analīze par to kā realizēt savu lēmumu. Finansu teorija sastāv no koncepciju kopuma, kas palīdz izprast kā izvietot resursus laikā un izmantot kvantitatīvus modeļus, lai palīdzētu izvērtēt alternatīvas, pieņemt lēmumus un īstenot tos.
Lai realizētu pieņemtos finansu lēmumus, iedzīvotāji izmanto finansu sistēmu. Tai ir jāpastāv, lai varētu pielietot finansu teorijas rīkus un novērot sakarības. Tiek piedāvāta šāda finansu sistēmu definīcija - finansu sistēma ir tirgu un citu institūciju kopums, koros tiek slēgti finansu darījumi un kuros tiek izvērtēti finansu aktīvi un pasīvi. Finansu sistēmu palīdz mums izvērtēt kā visefektīvāk saimniekot un veikt lēmumus. Jo valsts ekonomika ir vairāk attīstīta, jo lielāka loma tajā ir finansu sistēmai.
Finansu sistēmas sešas galvenās funkcijas ir šādas:
1. Nodrošināt finansu resursu plūsmu laikā, starp nozarēm un starp valstīm.
2. Nodrošināt ar iespēju pārvaldīt riskus – piemēram, iespēja novērtēt vai visus līdzekļus ieguldīt nekustamajā īpašumā vai, piemēram, neriskēt un ielikt līdzekļus obligācijās.
3. Nodrošināt veidu kā pārskaitīt resursus, lai veicinātu tirdzniecību – finansu sistēma nodrošina iespēju maksāt izmantojot preču pavadzīmi, vai ar kredītu palīdzību.
4. Nodrošināt ar mehānismu, kas ļauj apvienot līdzekļus un pārvaldīt īpašumtiesības uzņēmumos – piemēram, ja ir biznesa projekts, bet nav pietiekami naudas lai realizētu to, tad finansu sistēma dod iespēja piesaistīt vēl citu intereses, savienot līdzekļus un realizēt projektu, piemēram, akciju sabiedrību veidā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties