Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:255577
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Brahmaņi bija tikumīgi, neviens no viņiem nebija bagāts, un viņu ģimenes locekļi bija dzīvojuši pastāvīgā trūkumā. Īsteni brāhmani nekad nenodarbojas ar bagātību krāšanu, lai varētu dzīvo tikpat grezni kā kšatriji un vaišjas. Viņi vienmēr ir nabadzīgi, jo zina, ka nauda novirza prātu uz materiālistisku dzīvesveidu. Īsti brāhmani apņemas dzīvot nabadzībā, un arī šie brāhmani stingi ievēroja savu cildeno apņemšanos. Viņi labi zināja Vēdas, nodarbojās ar askēzēm un bija augstsirdīgi — tātad apveltīti ar visām brāhmanu īpašībām. Viņi vienlīdz draudzīgi izturējās pret visiem un, vēl jo vairāk, bija jauni un labi varēja veikt īstenu brāhmanu uzdevumus.




Stūpa - Vārds stūpa tulkojumā no sanskrita nozīmē virsotne, galotne.
Ar šo vārdu apzīmē arī īpašu budistu monumentu. Senajā Indijā par stūpām dēvēja kapu kalnus, kurgānus.
Sākotnēji stūpa bija paugurs, kurā apglabāti svēta cilvēka pīšļi vai objekti, kas saistīti ar tā dzīvi. Gadsimtus vēlāk stūpa pārtapa par augstiem monumentiem ar smailēm, kas atgādina Taizemes, Šrilankas, Korejas un Japānas tempļus. Budismā tā simbolizē visumu, visuma kalnu Meru, kas shematiski attēlots stūpas pakāpjveida struktūrā. Stūpas arhitektūra katrā valstī var būt atšķirīga, taču vienmēr paliek nemainīgas piecas sastāvdaļas: pamatne, kāpnes, kupols, smaile, virsotne. Budismā šīm stūpas sastāvdaļām piešķir dažādas nozīmes. Stūpām ir puslodes forma, kam ir simbolisks raksturs: sfēriskā forma simbolizē debesis; trīs apaļās plāksnes virsotnē simbolizē budistu trīs pasaules, bet stūpas centrālā ass - pasaules koku, kas savieno debesis un zemi. Visievērojamākā ir Sanči stūpa (250. g. p. m. ē.), kuras augstums ir 16, 5 metri, bet pamata diametrs ir 36, 5 metri. Stūpai ir puslodes formā, un tai apkārt ir mūra sēta ar četriem vārtiem - toranām. Stūpas iekšpusē atrodas telpa, kurā glabājas dažādas relikvijas un urna ar pelniem. Virs puslodes centra atrodas tornītis ar vairākām ripām, kuras atgādina saulessargu un kas simbolizē izziņas pakāpes ceļā uz nirvānu.
Sanči stūpa (250. g. p. m. ē.), kuras augstums ir 16, 5 metri, bet pamata diametrs ir 36, 5 metri. Stūpa ir puslodes formā.
Ašoks - valdnieks
Stambhas ir monolīti stabi, kuru galā atradās kāda dzīvnieka figūra un kuru garums sasniedz pat 10 metrus; tās pavēlēja celt valdnieks Ašoka, liekot tajās iekalt valdnieka rīkojumus un budisma tekstus, kā arī ētiskos principus -, kuras augstums ir 15 metri. To rotā otrādi apgriezta lotoszieda formas kapitelis, bet virs kapiteļa atrodas lauvas figūra, kas simbolizē pasaules ziemeļu robežas apzīmējumu.
Vihara - Visi tempļi ir celti no saulē kaltētiem ķieģeļiem. Kopumā kompleksā ir ap 50 dažādu tempļu un svētvietu, taču trīs nozīmīgākās ir Salban, Kotila Mura un Charpatra Mura. Salban Vihara ir rūpīgi izplānots, 170 kvadrātmetrus liels templis pie liela klostera.
Pie tempļa atrodas muzejs, kurā aplūkojami arheoloģisko izrakumu laikā tajā atrastie priekšmeti, piemēram, terakotas plāksnes, bronzas statujas un zārks, kā arī rotaslietas. Kotila Mura sastāv no trim lielām stūpām, kas attēlo dievības Budha, Dharma un Sangha jeb „Trīs budisma pērles”.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1131827
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties