Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:254926
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cilmes šūna ir dzīves un dzīvības avots. Pirmā cilmes šūna ir apaugļota olšūna. No tās veidojas viss cilvēka organisms. Tā ir pārsteidzoši precīzi saskaņota dalīšanās un diferenciācijas ģenētiskā programma.
Cilmes šūna sastāv no tādam pašām organellām kā jebkura cita šūna, izņemot DNS ieslēgumu, kas dod informāciju par to kāda tieši šūna tā ir
Cilmes šūnas spēj pārveidoties jebkurā no vairāk nekā divsimt cilvēka organismā esošajām šūnām. Tās izveidojas brīdī, kad cilvēks ir tikai embrijs, un turpina eksistēt arī pieaugušā organismā. Katram cilvēkam ir ādas, muskuļu un nervu šūnu rezerves, kuras, gadiem ejot, pamazām izsīkst.
Pirmā cilmes šūnu terapija bija kaulu smadzeņu šūnu pārstādīšana, kuru medicīnā izmanto jau kopš 60. gadiem. Līdz mūsdienām šādas cilmes šūnas pasaulē, arī Latvijā, saņēmuši jau apmēram 60 tūkstoši cilvēku Notiek mēģinājumi aktivizēt pieauguša cilvēka cilmes šūnas noteiktos orgānos, piemēram, skrimšļos, muskuļos, sirdī, lai tās aizvietotu bojāgājušās šūnas. Viens no interesantākajiem virzieniem ir mugurkaula traumu ārstēšana, kas ļautu daļēji vai pilnībā atjaunot kustības spējas cilvēkiem, kas šobrīd piesaistīti gultai vai ratiņkrēslam.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties