Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:253107
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.09.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aizvien vairāk tiek veidoti raidījumi, kuros valodnieki skandē „tīras” valodas skaistuma un skanīguma lielo nozīmi. Aizvien vairāk tiek runāts par vajadzību izskaust žargonus un barbarismus. Bet kā būs ar nevārdiem? Vai pēc pāris gadiem nenāksies saskarties ar saukļiem „runā pareizi - nelieto nevārdus!, „nē nevārdiem!”? Tādēļ vēlos dalīties pārdomās, kas tad tie īsti ir un kā tie bagātina, vai gluži otrādi – noplicina mūsu valodu.
Lai komentētu pašu „nevārdu”, vēlējos izprast tā precīzu skaidrojumu. Un pēc visai plašiem meklējumiem „globālajā tīmeklī”, atradu „nevārda”, kā arī viņa visnotaļ pozitīvā līdzinieka „vārda” skaidrojumus. Proti – gada nevārds - gada nejēdzīgākais vārds, lieks svešķermenis, kas parādījies valodā vai kļuvis manāmi dzirdamāks , vai tiek lietots ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi.
Tomēr jāsāk gan domāt, cik leksiski pareizs vai nepareizs ir pats nosaukums „nevārds”, ja nevienā skaidrojošajā vārdnīcā tas nebija atrodams... Taču neiedziļinoties sīkumos, jāatzīst – vai nu mazums vārdu, kas nav vēl sastopami vārdnīcās. Parādība, kas manī izraisīja izbrīnu, ir fakts, ka Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latviešu valodas fondu un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju , izsludina gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena meklēšanu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties