Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:252878
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Saskarsmē cilvēks apmierina vajadzību pēc kāda cita klātbūtnes, pēc atzinības, pēc padoma, pēc parauga, pēc palīdzības utt. Lai veiksmīgāk iejustos sabiedrībā, lai varētu paust savas domas, izjūtas, idejas, uzskatus un citu informāciju, katram jāattīsta savas saskarsmes iemaņas, jāiejūtas sociālajos statusos un lomās, jāpiemērojas sabiedrības prasībām. Indivīdam savas dzīves laikā jāpilda daudz sociālos statusi un lomas. Socializācija ir process, kurā indivīds apgūst uzvedības modeļus, sociālās normas un vērtības, kas nepieciešamas viņa veiksmīgai funkcionēšanai pastāvošajā sabiedrībā. Socializācija aptver visus kultūras, izglītības un audzināšanas procesus, ar kuru palīdzību cilvēks iegūst sociālo dabu un spēju piedalīties sabiedrības dzīvē. Sociālās lomas cilvēks iemācās spēlēt jau bērnībā, vērojot, analizējot un atdarinot citu cilvēku uzvedību, vēlāk arī izmēģinot un atrodot savu uzvedības modeli. Dažas lomas var būt ar negatīvām iezīmēm, kas izpaužas pretrunīgā rīcībā vai pretsabiedriskā darbībā. Indivīds var izpildīt arī amorāla rakstura lomas (likumparkāpēja, noziedznieka, notiesātā, narkomāna, alkoholiķa u.tml.). Ir arī lomas ar sabiedrībā pieņemtām un uzskatītām par pozitīvām iezīmēm (piemēram, mātes loma). Tomēr atsevišķos gadījumos arī sociāli pozitīvās lomas var tikt uztvertas un interpretētas kā sociāli novirzītas. Šādās situācijās indivīds vērtē citus, vadoties pēc savas vērtību skalas, personīgā vai sociālās grupas viedokļa, kas var būt neatbilstošs standartam. Pat tikai no diviem cilvēkiem veidojas kopums, kuram ir sava iekšējā būtība – statusu un lomu sistēma. Un, lai varētu orientēties jaunā situācijā, vispirms ir jānoskaidro, kādos statusos un lomās tajā piedalās indivīdi, ar kuriem viņiem tajā „jāspēlē”. Mūsdienās psihologi un sociologi mudina cilvēkus izkopt savas sociālās lomas un statusus un censties sasniegt augstāko to pakāpi kāda vien cilvēkam un konkrētajam indivīdam ir iespējama. Tas nav neiespējami, jo mums ir iespēja griezties pie speciālistiem un lūgt padomus, dažādas sociālās lomas var izraisīt iekšējas pretrunas, kas atspoguļojas emocionālajās prasībās un uzvedībā. Ja radušos situāciju izprot, nav jānēsā līdzi smagās domas, kas un kā ir pareizi. Var ļauties un izbaudīt dzīvi ar sev tuvajiem cilvēkiem.
Spēja izprast savu statusu palīdz indivīdam radīt apmierinātību ar dzīvi un notiekošo, taču statusa lomas nosacījumu nezināšana pazemina to un rada diskomfortu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties