Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:251593
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.08.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Par sakramentālijām sauc Baznīcas iedibinātas svētās zīmes, kuru mērķis ir sagatavot cilvēkus saņemt sakramentu augļus un svētdarīt dažādas dzīves situācijas. Tā īsumā sakramentālijas ir definētas katehismā. Lai gan sakramentālijas nav Kristus iedibinātas, tomēr tās ieņem ļoti nozīmīgu vietu Baznīcas dzīvē līdzās sakramentiem.
Sakramentālijas ir objekti un akti, ko Baznīca lieto apmēram kā sakramentus, lai, likdama tiem klāt īpašas lūgšanas, panāktu galvenokārt dabas efektus.1 Pie sakramentālijām pieder sakramentiem pievienotās ceremonijas, dažādas svētības, svētīti objekti un to reliģiska lietošana. Sakramentālijas ticīgajiem palīdz svētdarīt praktiski ikvienu viņu dzīves soli. Šajā darbā vēlos pieskarties vairākiem sakramentāliju aspektiem:
1) Sakramentāliju atšķirība no sakramentiem;
2) Sakramentālijas Sv.Rakstos;
3) Sakramentāliju vispārīgais iedalījums;
4) Konsekrētās dzīves loma Baznīcas dzīvē;
5) Eksorcisms Baznīcas praksē un Sv.Rakstos.
Šajā darbā lielāku uzmanību pievērsīšu arī diviem sakramentāliju veidiem – konsekrētajai dzīvei un eksorcismam – kas katrs savā īpašā veidā izceļ sakramentāliju nozīmi Baznīcas dzīvē.
Sakramentālijas nepiešķir Svētā Gara žēlastību tāpat kā sakramenti, bet gan ar Baznīcas lūgšanu sagatavo saņemt žēlastību un tai līdzdarboties. “Labi sagatavotiem ticīgajiem gandrīz ikvienu dzīves notikumu svētdara dievišķā žēlastība, kuras avots ir Kristus Lieldienu – Viņa ciešanu, nāves un augšāmcelšanās – noslēpums, jo visi sakramenti un sakramentālijas savu spēku gūst no Viņa; nav gandrīz nevienas tādas materiālās lietas, kuras lietošana nevarētu tikt virzīta uz šo cēlo mērķi: cilvēka svētdarīšanu un Dieva slavēšanu.1
Sakramentālijas rits vai substance neizraisa svētdarošo žēlastību ex opere operato, un šī ir arī galvenā atšķirība no sakramentiem. Baznīcai arī nav tiesības palielināt vai samazināt sakramentu skaitu, savukārt Baznīca var mainīt sakramentāliju skaitu, formu un matēriju. Teologi arī nepiekrīt uzskatam, ka sakramentālijas varētu piešķirt žēlastību ex opere operantis tiem, kas tās lieto. Uz to norāda arī fakts, ka Baznīca piešķirot sakramentālijas, paļaujas uz dievišķo žēlastību, kas šīm sakramentālijām var dāvāt efektu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties