Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:251159
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Somijas konstitūcijā ir pieminētas arī trīs minoritāšu valodas – sāmu, romu un zīmju valoda. Pasaulē ir apmēram 20 000 sāmu valodā runājošo, no kuriem 7000 dzīvo Somijā, pārsvarā Lapzemē. Somijā runā trīs sāmu valodas dialektos – ziemeļu sāmu, ināru, skoltu. 1992. gadā tika pieņemts īpašs sāmu valodas likums, kas atļauj to lietot kā saziņas līdzekli sabiedriskajās iestādēs, 2001. gadā, pārskatot valodu likumu Somijā, tika papildināts arī sāmu valodas likums. Somijā ir sākumskolas, kurās pasniedz sāmu valodā, vidusskolu beidzējiem ir iespēja kārtot eksāmenus sāmu valodā. Sāmu valodu var studēt universitātē. 2001. gadā Oulu Universitātē tika nodibināts Giellagas institūts sāmu valodas un kultūras izpētei.
Romu valodai Somijā ir sliktāks stāvoklis nekā sāmu, jo daudzi romu jaunākās paaudzes pārstāvji vairs neprot savu dzimto valodu. Tomēr Somijā tiek atbalstīta romu valodas un kultūras saglabāšana, lai gan tajā ir grūti radīt vienotu romu valodas izglītības sistēmu, jo šīs tautības pārstāvji dzīvo izkaisīti dažādās valsts daļās. Kopš 1989. gada Somijā ir nodibinātas arī pāris romu sākumskolas un pamatskolas un 1994. gadā Somijas Tautas padomē ir nodaļa, kas atbild par romu izglītību. Kopumā Somijā ir 10 000 romu, bet nav veikti pētījumi, cik no viņiem vēl zina romu valodu.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties