Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:249916
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

21. Viscerālās sensorās sitēmas. Visceroreceptīvo signālu daudzveidība; to uztveres un analīzes fizioloģiskā nozīme. Nocicepcija; antinococeptīvā sistēma.
• Nociceptīvā jeb sāpju sensorā sistēma mobilizē organismu aizsragreakcijai, kuras mērķis ir atbrīvoties no sāpju kairnātāja. Sāpes rada ne tikai negatīvas emociajs ,bet arī maina ieksējo org.darbību(paātrinas sirds darbiba,elpošana,sšaurinās as-vadi utml)
• Nocireceptori - sāpju receptori - augsta sliekšņa receptori, tie signalizē nevis par stimula modalitāti, bet par tā bīstamību audu veselumam. Tos var uzbudināt kairinātāja tieša iedarbība(audu išemizācija) vai arī ķīmiskās vielas (prostanoīdi,serotīns,bradikinīns,K), kuras rodas kairinājuma rezultātā.
• Jušanas nervgaļi radīti, lai saprastu vai noteiktā vietā nav bojājuma, neidentificē bojājuma iemeslu ,bet audu bojājumu!
• Sāpju recepcija mobilizē organismu aizsargreakcijai. Sāpju sajūtai ir signāla nozīme. Tā ziņo par dzīvībai svarīgu kontaktu izjaukšanu, par ādas un gļotādas bojājumiem, par oksidācijas līmeņa pazemināšanos un iekšējās vides ķīmiskam izmaiņam. Sapju izcelsme un modalitāte ir ļoti dažādas.
Muguras smadzenes notiek nerva impulsa pārslēgšanās no primārās nervu šūnas uz sekundāro. Regulējošā sistema,kas regulē impulse pārvadi starp šūnām, atrodas mug. smadzeņu pelekajā vielā, mugurējā daļā, tur atrodas internerons, kas saistās ar resnajām un tievajām primārajām n.šķ., gan ar sekundāro, pārvadošo šūnu. Divi tā aksona zarojumi DP novada, kur tie caur sinapsi savienoti ar pirmarajam jušanas šķiedrām. Tievās šķiedras - pārvada lielākoties sāpīgu kairinātāju izraisītus signālus, bet resnās - uzbudināšanu samazina.
• Antinociceptīvā sistēma: sistēma, kas samazina sāpju signālu pārvades. Ietilpst: vidussmadzeņu kodoli, retikulārā formācija, hipotalāma kodoli. Sāpju samazināšanās notiek kavējot starpneironu darbību dažādos aferento ceļu līmeņos. Šī sistēma paaugstina cilvēka izturību pret sāpēm. Piem . vidussmadzeņu kodoli producē endorfīnus un enkefalīnus, tāda pati prestāpju iedarbība ir glicīnam, gammaaminosviestskābei (GABA) un kateholamīniem.
• Viscerālās sensorās sistēmas – tā informē CNS par norisēm iekšējos orgānos. Šīs sistēmas uzdevums ir uzturēt konstantus iekšējās vides parametrus.
• Visceroreceptori jeb interoreceptori atrodas iekšējos orgānos un tos iedala mehanoreceptoros, ķīmijreceptoros, termoreceptoros un osmoreceptoros.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties