Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:249027
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 24 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Pilsoniskās audzināšanas būtība    8
1.1  Pilsoniskas sabiedrības jēdziena skaidrojums un aktualitāte mūsdienās    8
1.2  Pilsoniskās audzināšanas mērķis un uzdevumi    12
1.3  Attieksmju veidošana    17
2.  Pilsoniskās audzināšanas tematika latviešu tautas sadzīves pasakās    21
2.1  Pasakas nozīme audzināšanā sākumskolā    22
2.2  Pasaku vieta sākumskolas latviešu valodas programmā    25
3.  Pētījums. Pedagogu viedokļi par sadzīves pasakas izmantošanu pilsoniskās apziņas veidošanā sākumskolā    27
  Secinājumi    34
  Izmantoto avotu saraksts    36
Darba fragmentsAizvērt

Kāda ir skolas loma? Kādi ir tās mērķi un uzdevumi? Par šiem jautājumiem 20. gadsimta deviņdesmito gadu sākumā aizsākās aktuāla diskusija starptautiskā līmenī. Lai formulētu pasaules nācijām un valstīm pieņemamu koncepciju par izglītību un tās nozīmi nākotnē, 1993. gadā UNESCO izveidoja Starptautisku komisiju. Par vienu no galvenajiem jautājumiem tika izvirzīts visaptverošs jautājums: „Kāda izglītība ir vajadzīga nākotnes sabiedrībai, un kāda būs šī sabiedrība?” Trīs gadu laikā šī grupa izstrādāja ziņojumu par izglītību 21. gadsimtā, un dokumenta nosaukums bija „Mācīšanās ir zelts”. Darba grupas galvenā atziņa bija – izglītības nozīmīgākais process ir mācīšanās, un izglītība ir nepārtraukts zināšanu un prasmju uzlabošanas process. Īpaši tika arī uzsvērts, ka izglītība ir būtisks personības attīstības līdzeklis, uz ko pamatojas arī attiecību veidošana starp cilvēkiem, grupām un nācijām [Valbis, 2005, 8].
Kādas veidosies attiecības starp cilvēkiem, grupām, nācijām – tas nepārprotami ir pilsoniskās audzināšanas jautājums. Un šim jautājumam ir globāla nozīme. No tā, kādu ieguldījumu pilsoņu audzināšanā demokrātijas vērtību apguvē sniegs izglītības sistēma, lielā mērā atkarīga gan katras valsts, gan starptautiskās sabiedrības attīstība un nākotne. Tas, vai cilvēki zinātnes un tehonoloģiju attīstības sniegtās iespējas izmantos progresa nevis iznīcības nolūkos; vai un kā pratīs sadarboties globālās ekonomikas ietvaros, vienlaikus gan sekmīgi attīstot biznesu, gan atbalstot cits citu; kādas valdības tiks ievēlētas un kā tiks risinātas politiskās diskusijas un pieņemti lēmumi lokālā, reģionālā, nacionālā un starptautiskā mērogā, lielā mērā atkarīgs no tā, vai jaunie pilsoņi, kuri atstāj skolu un uzsāk savu profesionālās, sociālās un personīgās dzīves ceļu, ir zinoši un prasmīgi mūsdienu sabiedrības locekļi ar augstām un noturīgām morāles normām.
Pilsoniskā audzināšana ir tēma, kam mūsdienās liela uzmanība tiek pievērsta gan daudzu valstu izglītības politikā, gan arī Eiropas Savienības un globālā līmenī. Arī Latvijas publiskajā telpā nereti ir lasāmas diskusijas par pilsonisku sabiedrību un tās lomu demokrātiskā valstī. Turklāt šis jautājums ir bijis aktuāls ne vien mūsdienās. Jau 20. gadsimta sākumā – laikā, kad vēl tikai tika likti pamati jaunajai Latvijas valstij kā neatkarīgai demokrātiskai republikai, kurā valsts suverēnā vara pieder tautai, – par pilsoniskās un patriotiskās audzināšanas būtisko nozīmi cilvēka personības un valsts attīstībā kopumā rakstīja arī viens no izglītības zinātnes pamatlicējiem Latvijā Jūlijs Aleksandrs Students, pedagogs Aleksandrs Dauge, arī filozofe Zenta Mauriņa un citi sabiedriskie darbinieki.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1310845
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties