Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:246774
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Domu eksperiments Harija Harisona darbā „Fantastiskā sāga”
Domu eksperiments ir visas zinātniskās fantastikas pamatā. Kosmosa kuģi, roboti, svešas planētas un episki piedzīvojumi - tas viss varētu būt iespējams arī realitātē tuvākā vai tālākā nākotnē. Taču ir viena plaši aprakstīta zinātniskās fantastikas tēma, kura ir pārāk pilna ar dažādiem paradoksiem, lai kādreiz būtu iespējama. Tā ir laika mašīna. Laika mašīnu ir apcerējuši daudzi rakstnieki, filozofi un zinātnieki. Rakstnieki vairāk vai mazāk notušē tehniskos aspektus, apraksta savu galveno domu un varbūt piemet klāt kādu paradoksu, kuru paši veiksmīgi apiet vai pat ignorē un paradokss, pat pastāvēdams, neizslēdz rakstnieka radīto zinātnes brīnumu - laika mašīnu. Zinātnieki ir daudz pragmatiskāki - apstrādājuši domu par laika mašīnu, viņi izstrādā virkni paradoksu un laika mašīnas realizāciju praksē atmet.
Viens no rakstniekiem fantastiem, kas arī izmantojis laika mašīnu, lai sūtītu ar to savus varoņus interesantos piedzīvojumos, ir amerikāņu rakstnieks Harijs Harisons. Viņa darbs „Fantastiskā sāga” pats par sevi ir viens liels domu eksperiments. Pirmkārt, laika mašīnas ideja kā tāda, otrkārt, tas, kā šoreiz šis rakstnieks ir interpretējis laika ceļošanas zinātnisko pusi ar laika cilpām un laika enerģijas mērogu izlīdzināšanu. Treškārt, savdabīgais domu eksperiments par to, ka vikingi Ameriku atklāja tikai tāpēc, ka tikusi radīta un pielietota aprakstītā laika mašīna.
Tīri teorētiski ne tikai autors, bet arī vairāki šī darba varoņi nodarbojās ar domu eksperimentiem – zinātnieks, kurš vispirms domās izveidoja pamatu laika mašīnas darbībai, ko vēlāk radīja dzīvē, kā arī radīja pieņēmumu par „laika cilpu” – papīra lapiņu ar zīmējumu, ko neviens nekad nav ne rakstījis, ne izgatavojis, tā vienkārši pastāv laikā: tagadnē esošais cilvēks to saņem no sava nākotnes „es” un tā paliek pie viņa, kamēr nākotnē šis cilvēks dodas atpakaļ laikā, lai to atkal nodotu savam pagātnes „es”, un tā bez gala. Bārnijs, kurš domu eksperimenta ceļā nonāca līdz tam, kā ar laika mašīnas palīdzību uzņemt filmu. L.M., kurš caur domu eksperimentu izlēma uzņemt šo filmu, pat vikings Otars, kurš, ļoti iespējams, izmantoja domu eksperimentu, lai saprastu to, ka jāpiekrīt šim darbam, par kuru var saņemt tik daudz viskija, ar ko varēs līksmi un pamatīgi piedzerties.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1331752
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties