Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:244476
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Saulei austot, mazais putniņš uzspurdza gaisā, lai sajustu rīta burvību. Viņš zināja, ka priekšā ir garš ceļš, jo kāds tam bija pastāstījis par zilo upi, kas sevī glabā tik daudz atmiņu un notikumu. Upe bija aiz vairākiem līdzenumiem un mežiem, bet tas putniņu neatturēja no lielās zinātkāres, un viņš devās ceļā.
Un lūk, tā arī bija. Upei blakus bija apmetušās nelielas ļaužu grupas, kuras izskatījās pēc medniekiem, kurai tautai tās piederēja, tā arī nav zināms. Mazliet tālāk jau redzamas mednieku ciltis, kas ieceļojušas no Eiropas austrumu daļas. Tās apmetušās Osā, pie Piestiņas upes un pie Burtnieku ezera- Zvejniekos. Lūk, tieši priekšā soļo mūsdienu somu, igauņu un lībiešu priekšteči, arī viņi šeit ir uz apmešanos.
Tieši no šī skatu punkta putniņš saredzēja kā Kurzemes lielākajā daļā dzīvoja rietumlatviešu cilts – kurši, uz austrumiem no kuršiem, Lielupes auglīgajā līdzenumā dzīvoja lepnie un bagātie zemgaļi, starp Zemgali un Daugavu atradās sēļu novadi, Latgalē un austrumu Vidzemē dzīvoja latgaļi, Latgaļu kaimiņi rietumos bija lībieši, ziemeļos - lībiešiem radniecīgie igauņi, bet austrumos - krievi. Latvijas ziemeļu novados -ziemeļrietumu Vidzemē un Kurzemes pussalas ziemeļos - dzīvoja somugru tauta, ko sauc par lībiešiem, jeb līviem.
Pārlidojot apbrīnojamo meža platību, redzams kā ļaudis ar divžuburu spīļarklu ar dzelzs lemešiem apstrādā savu zemi, bet tur tālāk jau vīriem rokās ir platasmens cirvis, ar to bija vieglāk nolīst mežu, lai ierīkotu jaunu tīrumu. No kultūraugiem cilvēki audzēja miežus, kviešus, ziemas rudzus, prosu, zirņus, pupas, auzas, kaņepes, rāceņus. Labības novākšanā galvenais darbarīks bija sirpis ar stipri izliektu asmeni, bet Rietumlatvijā, kur to nelietoja, - izkapts. Graudus sasmalcināja rokas dzirnās. Tepat kalēji prot iegūt ne tikai dzelzi, bet arī tēraudu ar dažādu oglekļa sastāvu. Viņu lielo meistarību apliecina dažādo ieroču izgatavošana. Tāpat arī rotkaļi savu māku izkopuši līdz pilnībai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1123335
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties