Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:244068
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Elpošana nav tikai sarežģīts, nepārtraukts bioloģisks process, kura rezultātā dzīvajā organismā notiek gāzu (slāpekļa un skābekļa) apmaiņa, enerģijas nodrošināšana u.c. organismam nozīmīgi procesi. Elpošanai ir arī būtiska loma balss veidošanā, un tā uzskatāma par vienu no nosacījumiem runas prasmju apguvei.[1.,120.]
Ja plaušās nav gaisa, tad nav iespējams ietrīcināt balss saites, radīt skaņas, runāt. Tāpēc balss izkopšana ir nesaraujami saistīta ar elpošanu.
Elpa pārvēršas skaņā. Elpošanas ceļš sākas ar degunu, aizdeguni balseni. Tās lejasdaļā ir elpvads, kas tālāk sadalās divos bronhos, tie savukārt veido sīkākus sazarojumus, kuru galos ir niecīgi paplašinājumi (alveolas), kur notiek gāzu apmaiņa. Plaušas ir līdzīgas sūklim, ko var saspiest, bet kas tūlīt atkal izplešas, izspiestā gaisa vietā piepildoties ar svaigu. Kā dzīvības uzturētāja elpošana notiek automātiski, arī miegā, kad elpa ir īsa un sekla.
Skaņu radīšanai ar to nepietiek. Runātājam, vārda māksliniekam, jāmācās elpot apzināti. Jāpanāk mērķtiecīga elpas izmantošana runā. Jāiemācās pauzēs ievilkt elpu, kad tās ir par maz, un jāsargās, lai tās nebūtu par daudz, vairāk nekā nepieciešams teikuma vai teikuma daļas izrunāšanai, lai nerastos tā saucamā pārelpa, lieka dvešana.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1308180
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties