Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:240268
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.05.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kopsavilkums. Jasperss raksta, ka cilvēks saprot filosofiju tikai pasaulē, kurā tā ir izaugusi un cilvēku liktenī, kuri to ir domājuši. Domātājs mums ir jāatrod tā iemiesotajā īstenībā. Filosofijai jāīstenojas tās radītājā. Cilvēkam nav jābūt profesoram, lai filozofētu, jo filozofēšana ir sevis apzināšanās, tā nav atkarīga no profesijas vai kā tāda. Visa filosofijas vēsture ir kā acumirklis cilvēka sevis apzināšanās procesā. Tā ir kā bezgalīga diskusija, kas rāda spēkus, kas triecās cits pret citu, jautājumus, kuri šķiet neatrisināmi, sasniegumus, noslīdējumus, dziļu patiesību un maldus. Mums ir tikai viena īstenība – šeit un tagad. Tas, ko mēs palaižam garām neatgriežas, bet cenšoties dzīvot pagātnē vai nākotnē, mēs pazaudējam savu esību. Filosofijas vēsturē katrs nākamais darbs neaizstāj iepriekšējo, tie visi ir līdzvērtīgi, jo katram filozofam ir savs skatījums. Nav iespējams pateikt, ka grieķu filozofi ir sliktāki par Ķīnas filozofiem, viņu darbi, pieejas un idejas vienkārši ir atšķirīgas. Lai pilnvērtīgi uztvertu kāda filozofiju, nepieciešams iepazīt pašu filozofu, iepazīties ar tā dzīvi.
Kopsavilkums. Karla Jaspersa grāmatā „Ievads filozofijā” ir ļoti jūtama viņa paša atziņa: „es nezinu, kas es esmu, man nav vajadzīgs runāt par savu būtību”. Jasperss, kā jau eksistenciālisma pārstāvis, liek uzsvaru uz problēmām, kas saistītas ar cilvēka eksistenci. Tā, piemēram, viņš filozofē par cilvēku, pasauli, Dieva eksistenci, vēsturi un ticību. Grāmatā svarīgi jēdzieni ir tepatība un būtme, kas parāda to, ka filozofam svarīgs ir tagadnīgums, viņaprāt, acumirklis var būt viss, un to, kas palaists garām, vairs atgūt nevar. Jasperss raksta par ticību un zināšanām, to, ka cilvēkam svarīgs apkārtējo viedoklis, viņš meklē izziņas ceļus, nevis patur jau zināmus nolikumus kā gatavu rezultātu. Cilvēks vēlas pamatojumu arī nepamatojamiem priekšnosacījumiem. Pat paklausībā autoritātei viņš grib zināt, kāpēc paklausa. Tas, ko mēs zinām, vienmēr ir tikai mūsu izklāsta gaismas konuss būtmē vai izklāsta iespējas izmantojums, un atziņas bieži vien ir tikai šķietamas zināšanas. Kopumā grāmata ir ar stipru filozofisku saturu, tā sniedz ieskatu filozofijas vēsturē un atklāj daudzus faktus arī iz filozofa dzīves.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1354033
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties