Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:239314
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Dzimumu līdztiesības principa ar pensijām saistītajos jautājumos atspoguļojums Eiropas Savienības tiesību aktos un politikas dokumentos    4
2.  Dzimumu līdztiesības ievērošana ar pensijām saistītajos jautājumos dalībvalstīs    8
3.  Tiesu prakse    10
  Nobeigums    12
  Izmantoto avotu saraksts    13
Darba fragmentsAizvērt

Nīderlandē Augstākā tiesa izskatīja lietu, kur pret veikalu ķēdes uzņēmumu Vendex KBB tiesājās „netipisko darbinieku” grupa. Darbinieki, kuri strādā mazāk kā 12 stundas nedēļā, vai kuru līgums ilgst mazāk kā 8 nedēļas tiek uzskatīti par palīgstrādniekiem. Darbinieki, kuri strādā vairāk kā 12 stundas nedēļā un ilgākā laika periodā kā 8 nedēļas, bet strādā mazāk kā pilna laika darbinieki, tiek uzskatīti par pusslodzes darbiniekiem. Līdz 1978.gadam abas darbinieku grupas bija izslēgtas no uzņēmuma pensiju sistēmas. No 1978.gada pusslodzes darbinieki varēja kļūt par pensiju sistēmas dalībniekiem. Taču pusslodzes darbiniekiem vajadzēja nostrādāt vispirms 5 gadus uzņēmumā, lai viņi varētu piedalīties pensiju sistēmā, vai piedalīties tajā brīvprātīgi. No 1992.gada iepriekšējā kārtība tika atcelta un visi darbinieki bez gaidīšanas perioda varēja piedalīties pensiju sistēmā. Darbinieki sūdzībā norādīja, ka uzņēmums pārkāpj Kopienas dibināšanas līguma 141.pantu, jo neiekļāva darbiniekus pensiju sistēmā jau no laika, kad viņi uzņēmumā bija strādājuši. Augstākā tiesa lēma, ka darbinieki, kuriem bija noteikts gaidīšanas laiks, bija iekļaujami pensiju shēmā jau no paša sākuma.
Portugālē tika pieņemti spriedumi par to, ka apgādnieka zaudējuma pensijas ir jāsaņem arī faktiskajā kopdzīvē dzīvojošiem pāriem.

Nobeigums
Dzimumu līdztiesība ir viena no pamattiesībām, kopīgajām ES vērtībām un nepieciešamajiem nosacījumiem ES izaugsmes, nodarbinātības un sociālās kohēzijas mērķu sasniegšanai. ES daudz paveikusi dzimumu līdztiesības panākšanā ar tiesību aktiem par vienlīdzīgu attieksmi, dzimumu integrāciju, īpašiem pasākumiem sieviešu karjerai, rīcības programmām, sociālo dialogu un dialogu ar pilsonisko sabiedrību. Taču apskatot pensiju jautājuma un dzimumu līdztiesības principa mijiedarbību, jāsecina, ka daudzos gadījumos līdztiesība ir jāpanāk tieši attiecībā uz vīriešiem, kuri vēlas audzināt un kopt bērnus. Tas nozīmē, ka šādos gadījumos abiem dzimumiem ir jābūt līdztiesīgiem un jāsaņem līdztiesīgu sociālo nodrošinājumu.
Neskatoties uz dzimumu līdztiesības piemērošanas horizontālo raksturu, daudzās valstīs ir ejams garš ceļš, lai ieviestu dzimumu līdztiesību praksē kā neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Taču ir jāmainās ne vien tiesību aktiem, bet arī pašas sabiedrības izpratnei par līdztiesības principa būtību un pielietošanu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties