Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Lielbritānijas ekonomikas raksturīgās iezīmes un attīstības perspektīvas. Īrijas sekmīgās ekonomiskās attīstības skaidrojums

     

    Konspekts5 Ekonomika

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:236647
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Valsts attīstījās pēc neoliberālas jeb anglosakšu attīstības modeli. Lielbritānijas ekonomikas modelis ir tuvāks ASV ekonomikas modelim un atšķiras no ekonomikas attīstības Eiropas kontinentālajās valstīs.
Neoliberālajo attīstības modeli var raksturot ar to, ka valsts turpināja atbalstīt kapitālisma klasiskās tradīcijas, attīstot savu ekonomiku uz brīvas uzņēmējdarbības principiem. Valsts ekonomika bija balstīta uz privāto uzņēmējdarbību, privātā sektora daļa kopējā IKP sastādīja vairāk kā 80%.1 Privātais sektors nodrošināja vairāk nekā 3/4 no visas nodarbinātības valstī. Lielbritānijas valdības politika nodrošināja vislabvēlīgākos apstākļus uzņēmējdarbības attīstībai.
Pēc Otrā Pasaules kara pie varas atnāca leiboristi. Līdz 80-jiem gadiem bija izveidojusies plaša valsts monopolu sistēma, kas bija leiboristu valsts ekonomiskās attīstības koncepcija. Izveidojušās spēcīgas arodbiedrības, streiki ierobežoja valdības aktivitātes. Augsti ienākumu nodokļi veicināja speciālistu emigrāciju uz ASV, Kanādu.
1979.gadā šī sistēma sašaurinājās, kad pie varas nāca konservatīvo partija ar pirmo sievieti premjerministri Lielbritānijā- Margaretu Tečeri (no 04.05.1979 līdz 28.12.1990).2 Viņas vadīšanas laikā bija izstrādātas liels jauno programmu skaits, tika veiktas reformas sociālajā sfērā un utt.
1980-to gadu beigās veiksmīgu reformu rezultātā Lielbritānijā bija vērojams ekonomikas uzplaukums:
o palielinājās investīcijas;
o attīstījās mazie un vidējie uzņēmumi;
o notika pārorientācija uz pakalpojumu jomas paplašināšanos.
No 1950.g. līdz 1990.g. Lielbritānija skāra 2. ekonomikas krīzes. Pirmā bija kopš 1950-jiem gadiem, kad valsts atrodas stagnācijas periodā, un kuru pārvarēja tikai M. Tečeres valdība. Otrā krīze iestājās 1990-to gadu sākumā – tad valsts IKP apjoms kritās par gandrīz 4%, samazinājās iekšzemes patēriņš, bet noslīdējušais investīciju apjoms vēl 2000.gada sākumā nebija sasniedzis 1990.gada līmeni.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1137869
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties