Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:235002
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.10.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās ārzonas un ar tām saistītie saimnieciski ekonomiskās darbības paņēmieni noturīgi ienākuši mūsdienu ekonomikā, bet ārzonu bizness ieguvis planetāras parādības mērogus. Mūsdienās ārzonas ir pasaules ekonomiskās sistēmas un daudzu nacionālo ekonomiku, tajā skaitā augsti attīstītu valstu, neatņemama sastāvdaļa. Turklāt ārzonu finanšu centros ir koncentrējies būtisks kapitāls, kas ietekmē visā pasaulē notiekošos procesus. 20. gadsimta beigās ārzonu bizness piedzīvoja ne tikai kvantitatīvas, bet arī kvalitatīvas izmaiņas.
Galvenais ārzonu biznesa rašanās un pastāvīgās attīstības virzītājspēks ir pretrunas starp valdību vēlmi kontrolēt ekonomisko situāciju savās valstīs un pilsoņu nevēlēšanos atrasties kontrolē un atdot daļu savas peļņas nodokļu veidā. Turklāt ārējam novērotājam var izveidoties viedoklis, ka ārzonu bizness norādīto pretrunu cenšas atrisināt ar civilizētām metodēm. Tomēr tas tā nav, piemēram, ASV to dēvē par „20. gadsimta pirātismu”.
Mūsdienās ar pārliecību var teikt, ka ofšora bizness ir planetāra parādība, kurai ir milzīga ietekme uz ekonomisko un politisko situāciju visā pasaulē. Šobrīd ir jau pietiekami skaidri izveidojušies gan vispārējie ofšora biznesa attīstības virzieni, gan konkrēti ofšora struktūru izmantošanas paņēmieni privātpersonu un organizāciju interesēs. Tajā pašā laikā kļuvis skaidrs, ka mērķi, pēc kuriem vadās līdzīgu struktūru izveidē, ne vienmēr sakrīt ar valsts interesēm, bet dažos gadījumos tiem pat ir atklāti krimināls raksturs. Neievērot un nenovērtēt to nedrīkst.
Pēdējā laikā izveidojusies neviennozīmīga attieksme pret ofšora biznesu un nodokļu sistēmas optimizāciju, izmantojot ofšora kompānijas. Mūsu apziņā termins „ofšors jeb ārzona” automātiski asociējas ar izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un nelikumīgu peļņas pārskaitīšanu uz salu teritorijām turpmākai akumulēšanai Šveices bankās.
Tajā pašā laikā visā pasaulē, īpaši lietišķajās aprindās, ik dienu pieaug interese par tā saucamo starptautisko nodokļu plānošanu.
Starptautiskā nodokļu plānošana ir legāla kompānijas darbība tās biznesa nodokļu aplikšanas optimizēšanā, tajā skaitā izmantojot savā darbībā kompānijas, kas reģistrētas valstīs ar atvieglotu vai nulles nodokļu aplikšanu jeb ofšora zonās.
Strikti reglamentēti jebkuras valsts normatīvie akti nodokļu jomā 99 gadījumos no 100 mudina biznesmeni meklēt kompānijas nodokļu aplikšanas legālu optimizēšanu, kas neapšaubāmi noved pie atbilstoša pakalpojumu tirgus rašanās un pie šo pakalpojumu sortimenta un kvalitātes paplašināšanās.
Ir vispārzināms, ka dažādām valstī ir ne tikai visai atšķirīgi dabas, darba un finanšu resursi, bet arī ļoti atšķirīgas nodokļu sistēmas. Turklāt runa ir ne tikai par nodokļu likmēm un iekasēšanu. Dažādās nodokļu sistēmās atšķirties var paši nodokļu iekasēšanas principi. Mūsdienu darījumu pasaulē grūti iedomāties kaut vienu lielu transnacionālu korporāciju, kura neizmantotu izdevumu samazināšanas, peļņas palielināšanas, nodokļu minimizēšanas likumīgās iespējas.
Jau sen daudzi attīstītu rietumvalstu ražotāji savas galvenās ražošanas jaudas pārceļ uz valstīm, kurās ir lētāks darbaspēks. Pēc analoģijas ar šo procesu starptautiskā nodokļu plānošana ir tāda pati izdevumu samazināšanas metode, taču tai parasti nav nepieciešami lieli finansiāli ieguldījumi. Daudzas zināmas kompānijas pielieto starptautiskās nodokļu plānošanas metodes, atverot meitas uzņēmumus dažādās valstīs ar labvēlīgu nodokļu klimatu, tādējādi uz likumīga pamata daudzkārt samazinot savus nodokļu maksājumus. Lietpratīgs darbs ar ofšoriem ļauj daudzas finanšu un saimnieciskās operācijas pārcelt beznodokļu vai minimālu nodokļu likmju kategorijā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties