Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:234868
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kopš seniem laikiem cilvēki ir izmantojuši psihoaktīvas vielas ārstnieciskiem, reliģiskiem un izklaides nolūkiem. Daž­kārt cilvēki lieto šādas vielas, lai it kā justos pārliecināti un patī­kami vai lai atslābinātos, vai lai ieraudzītu lietas citādā veidā.
Vielas, kuru iedarbība izmaina veidu, kā cilvēks jūtas, domā vai izturas, sauc par psihoaktīvām vielām. Ne visas psi­hoaktīvas vielas izraisa atkarību. Dažu psihoaktīvo vielu lieto­šana ir atjauta. Pie tādām pieder dažādi medikamenti, kas iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu, kā arī alkohols un taba­ka, kurus Latvijā var iegādāties no 18 gadu vecuma. Citu vielu, kuras sarunvalodā sauc par narkotikām, lietošana un izplatīšana ir aizliegta saskaņā ar Latvijas likumdošanu un ANO konvencijām.
Narkotikas var būt dabiskas vai cilvēka izgatavotas (sintētiskas) vielas. Agrāk lielāko daļu psihoaktīvo vielu iegu­va no augiem, piemēram, kokaīnu no kokas krūma lapām, heroīnu no opija magonēm, hašišu vai marihuānu no Indijas kaņepēm. Mūsdienās tādas narkotiskas vielas kā ecstasy (tabletes "Ekstāze") un LSD tiek sintezētas no dažādām ķīmiskām vielām.
Narkotikas var norīt vai lēni izšķīdināt mute, ieelpot, smēķēt, injicēt vai iešņaukt.
Dažādām narkotikām ir dažāda iedarbība. Ir neiespējami precīzi paredzēt katras konkrētās narkotikas radīto efektu. Tas lielā mērā ir atkarīgs no uzņemtā vielas daudzuma, lietotāja noskaņojuma un apkārtnes. Turklāt mēs visi esam atšķirīgi - tas, kas var būt salīdzinoši drošs vienam cilvēkam, var izrādīties bīstams kādam citam vai pat tam pašam cil­vēkam citā situācijā.
Psihoaktīvas vielas var iedalīt trīs kategorijās pēc to iedarbības uz organismu:
Stimulanti - vielas, kas palielina centrālās nervu sistē­mas (CNS) aktivitāti (kokaīns, kreks, ecstasy, amfetamīni, nikotīns, kofeīns).
Depresanti -vielas, kas nomāc, kavē vai pazemina CNS aktivitāti (alkohols, heroīns, inhalanti, trankvilizatori, anes-tezējoši līdzekļi).
Halucinogēni - vielas, kas izsauc izmaiņas uztverē, domāšanā un sajūtās, izkropļojot veidu, kā lietotājs redz un dzird lietas (LSD, maģiskās sēnes, marihuāna lielās devās). Halucinogēnu izraisītās pārmaiņas atgādina pazīmes, kas novērojamas psihisku saslimšanu gadījumā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties