Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:234551
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Olbaltumvielas
Olbaltumviela – ir liela izmēra molekula, polimērs, kas sastāv no maziem blokiem, kurus sauc par aminoskābēm. Olbaltumvielas ir svarīgākā organisma sastāvdaļa, kas veic dažādas dzīvībai nepieciešamas funkcijas. Mūsu ķermenis sastāv no apmēram 25% olbaltumvielu.
Eksperti atzīts, ka olbaltumvielas ir pašas dzīvības pamati; mūsu ķermenī vairāk ir tikai ūdens. Olbaltumvielas ir atrodamas katrā mūsu ķermeņa dzīvajā šūnā, un tās ir atbildīgas par enerģijas patēriņa metabolisko procesu. Olbaltumvielas vajadzīgas plastiskajiem procesiem, kas saistīti ar augšanu, attīstību, organisma šūnu un audu atjaunošanos, tās izpilda arī aizsargfunkcijas, ir fermentu un hormonu struktūrkomponenti. Olbaltumvielu uzņemšana pareizā daudzumā dod jaunu materiālu veseliem zobiem un kauliem, spēcīgiem muskuļiem, stipriem nerviem un skaistai ādai. Ķermenis olbaltumvielas neuzkrāj, tāpēc ir nepieciešams nepārtraukts olbaltumvielu avots. Olbaltumvielas palīdz izmainīt tauku un beztauku ķermeņa masas attiecību organismā. Jo vairāk beztauku muskuļu masas organismā (ķermeņa masa kopā ar kauliem, muskuļiem, un locītavām – viss, kas nesatur taukus) , jo efektīvāka ir vielmaiņa un jo vairāk kaloriju tiek sadedzināts pat atrodoties miera stāvoklī. Turklāt olbaltumvielas palīdz cīnīties ar izsalkuma sajūtu. Bet notievēt ar parastas pārtikas (pat olbaltumvielām bagātas) praktiski ir neiespējami, jo liels olbaltumvielu daudzums, kā likums nonāk organismā kopā ar vēl lielāku ogļhidrātu un tauku, kā arī kaloriju daudzumu.
Olbaltumvielas tiek uzņemtas ar dzīvnieku un augu valsts uzturlīdzekļiem. Olbaltumvielas ir putnu gaļā, gaļā, zivīs, piena produktos, olās un zirņos.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1243262
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties