Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:233494
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 45 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Terminu skaidrojums    7
1.  Mobilās palīdzības brigādes pakalpojuma raksturojums    9
1.2.  Mobilās palīdzības brigādes pakalpojuma labās prakses piemēri    13
1.2.1.  Mobilā palīdzības brigāde bezpajumtniekiem    13
1.2.2.  Mobilā brigāde ielu bērniem    13
1.2.3.  Mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem Latvijā    14
1.2.4.  Mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem ārvalstīs    23
2.  Aprūpes mājās pakalpojuma raksturojums    25
2.2.  Aprūpes mājās pakalpojuma teorētiskais pamatojums un normatīvā bāze    25
2.2.  Aprūpes mājās pakalpojuma saņēmēju raksturojums    32
2.3.  Aprūpes mājas pakalpojuma darbība Latvijā    34
3.  Sociālo pakalpojumu raksturojums veciem cilvēkiem    37
4.  Vecu cilvēku vajadzību pēc aprūpes mājās pakalpojuma identifikācija un analīze Burtnieku novadā    42
5.  Mobilās palīdzības brigādes modelis veciem cilvēkiem aprūpē mājās Burtnieku novadā    51
5.1.  Burtnieku novada Mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem aprūpē mājās darbības mērķis    52
5.2.  Burtnieku novada SVID analīze Mobilās palīdzības brigādes darbībā    52
5.3.  Burtnieku novada Mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem aprūpē mājās darbības nolikums    54
5.4.  Burtnieku novada Mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem aprūpē mājās darbinieku amata apraksti    60
5.5.  Burtnieku novada Mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem aprūpē mājās 2009. gada izmaksu analīze    63
5.6.  Burtnieku novada Mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem aprūpē mājās attīstības priekšnoteikumi un perspektīvas    66
  Nobeigums    69
  Anotācija    71
  Annotation    72
  Izmantotās literatūras saraksts    73
  Pielikumi    77
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Latvijas Republikas Labklājības ministrijas izstrādātajā sociālajā ziņojumā par 2006.gadu minēts, ka 2006. gadā mūsu valstī kopumā 10 612 personas saņēma aprūpi mājās, kas ir par 11% vairāk kā 2005. gadā. 63% no pakalpojuma saņēmēju kopskaita bija personas pensijas vecumā, kas nav invalīdi (6 689 personas). Otra lielākā klientu grupa bija invalīdi (3 833 personas), kas veidoja 36% no visiem pakalpojuma saņēmējiem.
Ziņojumā norādīts, ka 2006. gadā aprūpi mājās nodrošināja 2 055 aprūpētāji, kas bija gandrīz par 1 342 jeb 40% mazāk nekā 2005. gadā. Vienlaicīgi ar aprūpētāju skaita samazinājumu vērojams viņu darba intensitātes pieaugums. Ja 2005. gadā uz 1 aprūpētāju vidēji valstī bija 2,8 aprūpējamie, tad 2006.gadā – jau 5,2 aprūpējamie.
Gan speciālistu trūkuma rezultātā, gan citu iemeslu dēļ, 2006.gadā 70 personām, kuras bija pieprasījušas aprūpi mājās, tā netika nodrošināta. [17]
Tādējādi redzams, ka pieprasījums pēc aprūpes mājās pakalpojuma aug tik strauji, ka pašvaldības nespēj to efektīvi apmierināt. Līdz ar to nepieciešams meklēt alternatīvu, ar kuras palīdzību izmaksu efektīvā veidā ilgtermiņā, ar ierobežotiem cilvēkresursiem un maksimāli īsā laikā pašvaldības varētu rast iespēju sniegt aprūpi klienta dzīvesvietā, neatkarīgi no tā, vai pakalpojums tiek sniegts tuvu pašvaldības centram, vai tālākajos pašvaldības lauku rajonos.
Burtnieku novads sastāv no sešām pašvaldībām – Valmieras pagasts, Burtnieku pagasts, Rencēnu pagasts, Ēveles pagasts, Vecates pagasts un Matīšu pagasts. Tikai Valmieras pagastā ir izveidots Mājas aprūpes centrs, kurā strādā viena mājas aprūpētāja. Rencēnu, Burtnieku un Ēveles pagastu pašvaldības izmaksā pabalstus astoņām personām pašaprūpes nodrošināšanai. Vecates un Matīšu pagasti vispār nenodrošina aprūpes mājas pakalpojumu veciem cilvēkiem.
Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes rīcībā esošās informācijas uz 01.01.2007 Burtnieku novadā šobrīd dzīvo 1729 pensijas vecuma cilvēki, no kuriem aprūpi mājās saņem 12 personas. Šo cilvēku aprūpi novadā veic septiņi aprūpētāji. Taču personu skaits, kurām būtu nepieciešama aprūpe mājās ir vairāk (precīzs skaits vēl nav apzināts).
Diplomdarba pētījuma ietvaros diplomdarba autores atklāja, ka Burtnieku novadā mājas aprūpētajam nākas patērēt daudz laika, lai pārvietotos no viena aprūpējamā pie otra plašās teritorijas un lauku rajonu dēļ, un tāpēc mājas aprūpētājs spēj nodrošināt aprūpi mājās tikai 4-5 cilvēkiem dienā.
Katram aprūpētājam aprūpējamo skaits ir atkarīgs no noteiktā aprūpes līmeņa. Piemēram, ja tiek noteikta 1. līmeņa aprūpe mājās (apmeklējums 1 reizi nedēļā), tad aprūpētājs vidēji nedēļā var aprūpēt 4 – 5 cilvēkus, kas arī reāli Burtnieku novadā tiek nodrošināts. Taču gadījumos, kad klientiem noteikts augstāks (2 – 5) aprūpes līmenis, un klientu apmeklējumi nepieciešami vairākas (2 – 5) reizes nedēļā, aprūpētāju ir par maz, lai pilnībā tiktu nodrošināts aprūpes mājās pakalpojums.
Veciem cilvēkiem, īpaši no Burtnieku novada lauku rajoniem, ir grūtības nokļūt pie ārsta – jāmēro lieli attālumi līdz poliklīnikai. Un tā kā vecie cilvēki pārsvarā ir vientuļi un dzīvo viensētās, viņiem ir grūti piekļūt veselības aprūpes pakalpojumam. Ar aprūpes mājās pakalpojuma uzlabošanu, piemēram, mobilās palīdzības brigādes izveidošanu Burtnieku novadā, tiktu dota iespēja saņemt šos veselības aprūpes pakalpojumus personas dzīvesvietā, jo mobilās palīdzības brigādē varētu iekļaut arī mediķi/feldšeri.
Diemžēl Burtnieku novada pašvaldībām nav pietiekami finanšu resursi, lai paplašinātu aprūpes mājās pakalpojumu un nodrošinātu lielāku skaitu profesionāļu piesaisti klienta dzīvesvietā.
Ņemot vērā iepriekš minēto, diplomdarba autores sava diplomdarba ietvaros ir analizējušas mobilās palīdzības brigādes pakalpojumu veciem cilvēkiem aprūpei mājās teorētiskos aspektus, gan pētījušas pastāvošo brigāžu praksi Latvijā un ārvalstīs, kā arī aptaujājušas pašus aprūpes mājās pakalpojumu saņēmējus un sniedzējus, secinot, ka Burtnieku novadā mobilās palīdzības brigāde vecu cilvēku aprūpei mājās varētu kalpot par efektīvu risinājumu aprūpes mājās reorganizācijai un attīstībai, tādējādi jau laicīgi mazinot šķēršļus veco cilvēku integrācijai sabiedrībā.
Pētījuma pamatā diplomdarba autores saskatījušas šādu problēmu: pastāv pretruna starp Burtnieku novada lauku kopienā dzīvojušo veco cilvēku vajadzībām pēc aprūpes mājās pakalpojuma un pastāvošajām iespējām to saņemt.
Pētījums virzīts uz mērķi: pētīt mobilās brigādes pakalpojumu, identificējot tā specifiku vecu cilvēku aprūpē mājās, analizēt vecu cilvēku vajadzības mājas aprūpes pakalpojuma saņemšanā, kā arī modelēt mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem mājas aprūpē darbību Burtnieku novadā.
Lai sasniegtu izvirzīto pētījuma mērķi, diplomdarba autorēm bija nepieciešams iegūt atbildes uz šādiem jautājumiem, kas izstrādāti mērķa sasniegšanai:
Jautājumi:
1. Vai un kādi mobilās palīdzības brigāžu veidi pastāv Latvijā?
2. Kādus sociālos pakalpojumus veciem cilvēkiem sniedz Burtnieku novadā?
3. Vai klienti ir apmierināti ar aprūpes mājās pakalpojumu un vai tiem ir priekšlikumi aprūpes mājās pakalpojuma pilnveidei?
4. Kāds ir aprūpes mājās pakalpojumu saņēmēju ģeogrāfiskais izvietojums Burtnieku novadā?
5. Cik veco cilvēku Burtnieku novadā izmanto sociālā aprūpētāja palīdzību?
6. Vai vecie cilvēki izrāda ieinteresētību pēc mobilās palīdzības brigādes pakalpojumiem aprūpē mājas?
7. Vai potenciālie mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem aprūpē mājās pakalpojuma saņēmēji ir gatavi par šo pakalpojumu maksāt?
8. Kādus speciālistus būtu nepieciešams iesaistīt mobilās palīdzības brigādes darbībā?
9. Kādas ir mobilās palīdzības brigādes veciem cilvēkiem aprūpes mājās pakalpojuma Burtnieku novadā potenciālās izmaksas?
Vadoties pēc izstrādātajiem jautājumiem, diplomdarba autores noteica šādus uzdevumus pētījuma mērķa sasniegšanai:
1. Teorētiski analizēt „mobilās palīdzības brigāde” jēdzienu.
2. Teorētiski raksturot aprūpes mājā pakalpojumu, tā darbību Latvijā.
3. Pētīt un analizēt pieejamos sociālos pakalpojumus veciem cilvēkiem Burtnieku novadā
4. Apkopot un analizēt vecu cilvēku vajadzības pēc aprūpes mājās pakalpojuma Burtnieku novadā.
5. Modelēt Mobilās palīdzības brigādes modeli veciem cilvēkiem aprūpē mājās Burtnieku novadā.
Lai konkretizētu pētījuma problēmu un precizētu pētījuma robežas, diplomdarba autores ir izvirzījušas pētījuma objektu: mobilās palīdzības brigādes pakalpojums un pētījuma priekšmetu: mobilās palīdzības brigādes pakalpojums veciem cilvēkiem mājas aprūpē Burtnieku novadā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −42,96 €
Materiālu komplekts Nr. 1136573
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties