Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:231739
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Iedzīvotāji   
  Vēsture   
  Ziemeļāfrikas valstis   
  Alžīrija   
  Ēģipte   
  Lībija   
  Tunisija   
Darba fragmentsAizvērt

Āfrikas pamatiedzīvotāji pieder pie vairakām rasēm: kontinenta ziemeļos izplatītas lielās eiropeīdās rases Indijas-Vidusjūras rases tautas ( arābi, berberi), uz dienvidiem no Sahāras- galvenokart lielās ekvatoriālās (negroaustraloīdās) rases Āfrikas atzars- negroīdā rase, pie kuras pieder nēģeri, pigmeji (negrilli), bušmeņi un hotentoti. Etiopijā un Somālijas pss. izveidojušās pārejas formas lielo eiropeīdo un negroīdo rasi- etiopu (austrumafrikāņu) rases tautas. Madagaskaras iedzīvotāji (malagasi) veidojušies, sajaucoties dienvidmongolīdiem un negroīdiem. Āfrikas dienvidu daļā 17.- 19. gs., sajaucoties būru ieceļotājiem (afrikandiem) ar pamatiedzīvotājiem, radās „krāsainie” (afrikāņu metisi). Iedzīvotāju sastāvs ir ļoti sarežģīts. Pastāv lielas atšķirības sociālajā attīstībā: no ģints grupām (bušmeņi, pigmeji) līdz lielām tautām ar izveidotām feodālām attiecībām (fulbi, hausi, kanuri) un daudzmiljonu nācijām (ēģipieši, alžīrieši, marokāņi , tunisieši). Antikoloniju un antiimpēriju cīņa veicina nacionālo konsolidāciju procesus, bet pastāv arī etniskas nošķiršanās tendences.
Āfrikas ziemeļu un ziemeļaustrumu daļā dzīvo tautas, kas pieder pie semītu- hamītu (afroaziātu) valodas saimes: semītu grupa, berberu grupa, kušītu grupa, čadas grupa. Uz dienvidiem no Sahāras dzīvo tautas, ko iedala trīs āfrikāņu valoda saimēs. Nigēras- Kordofanas valodas saime: Nigēras-Kongo grupa- Rietumatlantijas tautas, mandu tautas, Voltas tautas, kva tautas, Benues-Kongo tautas, Austrumadamavas tautas, Kordofanas grupa. Nīlas-Sahāras valodas saime: songaju grupa, Sahāras grupa, Šari-Nīlas grupa- Austrumsudānas tautas, Centrālās Sudānas tautas. Koisanu saime: dienvidāfrikas seniedzīvotāji- bušmeņi un hotentotu ciltis, kas atspiestas tuksnešos un citas sīkākas grupas. Madagaskarā dzīvo malagasi, kas pieder pie austronēziešu valodas saimes. Kolonizācijas laikā radušās lielas eiropiešu izcelsmes grupas- āfrikandi un angļi, arī franči, vācieši ebreji, portugāļi, spāņi, vota. Blīvāk apdzīvotas augstienes, kas labāk nekā zemienes piemērotas dzīvei un saimnieciskajai darbībai. 2/5 iedzīvotāju dzīvo rajonos, kas atrodas augstāk par 500 m vjl. Izņēmums ir auglīgā Nīlas ieleja (visblīvāk apdzīvotā Āfrikas daļa), kur apdzīvotības blīvums sasniedz 400-600 cilv./km2. > 3/4 iedzīvotāju dzīvo laukos. Lauku apdzīvotās vietas dažādos rajonos atšķiras pēc lieluma, plānojuma un apbūves. Savannās raksturīgi lieli ciemati, tropu mežos- nelielas apmetnes. Tuksnešos dzīvo ~ 1 mlj. klejotāju lopkopju. Intensīva iedzīvotāju migrācija no laukiem uz pilsētām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1171939
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties