Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:230564
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Padomi, kā rīkoties ētiski
1. Noskaidrojiet visus faktus par attiecīgo situāciju. Pievērsiet uzmanību tam, kas konkrētajā gadījumā ir pārbaudīts fakts un kas ir tikai pieņēmums.
2. Vispusīgi izvērtējiet un sakārtojiet prioritārā secībā pēc nozīmīguma visu ieinteresēto pušu – to indivīdu vai organizāciju, kuras skars attiecīgais lēmums vai rīcība, likumīgās intereses.

Padomi, kā rīkoties ētiski
3. Apsveriet, vai Jūsu lēmums vai rīcība saskan ar normatīvo aktu prasībām un profesionālās ētikas principiem. Ņemiet vērā arī Jūsu iestādes ētikas kodeksā iekļautās ētiskās vērtības un principus.
4. Analizējiet iespējamos lēmuma vai rīcības variantus, cik lielā mērā tie saskan ar izvēlēto ētisko principu, novērtējiet, kā katrs variants varētu ietekmēt to sabiedrības daļu, uz kuru šīs lēmums attiecas.
Padomi, kā rīkoties ētiski
5. Novērtējiet, vai paredzētās darbības vai lēmumi izturēs sabiedrības kritiku, vai Jūsu rīcību atbalstītu cilvēki, kas ir Jūsu autoritātes.
6. Apspriediet savus secinājumus ar kompetentiem kolēģiem. Ja rodas neskaidrības vai šaubas, izejiet cauri katram solim vēlreiz, līdz tiks sasniegta vienprātība par to, ka ētikas normas nav pārkāptas.
Ētika un korupcija
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs īpašu uzmanību pievērš ētiskuma veicināšanai valsts pārvaldē, jo ētika un korupcija ir viens otru izslēdzoši pretstati.

Ētiskums ir efektīvākais līdzeklis pret korupciju, jo amatpersonai, kas cenšas nepārkāpt savus ētiskos principus nav nepieciešama ārējā uzraudzība un pat vislielākā korupcijas riska apstākļos tā neiesaistīsies prettiesiskos darījumos.
Ētika un korupcija

Saskaņā ar amerikāņu zinātnieka Roberta Klitgarda teoriju augsts korupcijas risks pastāv tad, kad amatpersonai tiek piešķirtas plašas pilnvaras, faktiski pastāv lēmuma pieņemšanas monopols un plaša rīcības brīvība, turklāt netiek nodrošināta amatpersonas darbības atklātība, uzraudzība un kontrole.

Citi zinātnieki atzīst, ka, neminot ētikas faktoru, formula ir nepilnīga, jo korupcijas riska situācija izveidosies tikai tad, ja amatpersonai trūks ētiskās paškontroles.

Korupcijas riska formula
• Augsts korupcijas risks =
=Varas monopols (plašas pilnvaras)+
+Rīcības brīvība-
-Uzraudzība un kontrole-
-Ētiskums.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1243432
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties