Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:226152
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

12. Napoleona nozīme Francijas un Eiropas vēsturē
Pirmajos valdīšanas gados Napoleons Bonaparts izdarīja visu iespējamo, lai stabilizētu stāvokli valstī un apvienotu nāciju. Lai sasniegtu šo mērķi, viņš īsā laikā iztīrīja valsti no laupītāju bandām, kas bija savairojušās nolaidīgās Direktorijas laikā. 1801.gadā Napoleons atjaunoja jau pirms astoņiem gadiem atcelto katoļu reliģiju. Jaunais valsts galva sakārtoja arī Francijas nodokļu sistēmu un ierobežoja valsts kases aplaupīšanu.
Napoleonam bija lieliski organizēta armija. Viņš bija ģeniāls ar to, ka prata īstajā brīdī pieņemt pareizus lēmumus un maksimāli efektīvi izmantot savu armiju. Šīs spējas Napoleonam nereti ļāva sakaut pretiniekus, kuri bija daudz stiprāki par viņu. Taču, lai armiju uzturētu gan frančiem, gan okupēto valstu iedzīvotājiem nācās maksāt augstus nodokļus. Brīvprātīgo kaujinieku bija maz, tāpēc valstij nācās piespiest viņus karot.
Napoleona iekarojumi būtiski izmainīja Eiropu, izplatot Francijas revolūcijas izcīnītās reformas un ideālus. Tika mainīti pārvaldes principi, feodālo ideju vietā radās idejas par brīvību un vienlīdzību. Cīņa pret Napoleonu daudzās tautās izraisīja nacionālās jūtas. Eiropas valstis sāka ceļu uz neatkarīgu nāciju veidošanos.
Tā sauktajiem Napoleona kariem bija liela nozīme Eiropas turpmākajā attīstībā:
1. Tika grauta feodāli dzimtnieciskā asistēta
2. Tika likvidēta Vācu Svēta Romas impērija (1806), samazināts Vācijas valstu skaits
3. Vairākās zemes tika ieviests Napoleona kodekss
Pats Bonaparts ir teicis ka vēlas Eiropā veidot ,,brīvu cilvēku brīvu savienību”. Taču Francija no valsts, kas cīnās par savu neatkarību, bija pārvērtusies par iekarotājvalsti. Bet visos šajos iekarojumos ir arī labais ,visās valstīs kas tika iekarotas notika pozitīvas pārmaiņas. Šajās valstīs atcēla dzimtbūšanu, radās varas decentralizācijas princips kā arī katram cilvēkam ir izvēles brīvība un ir iespēja iegūt izglītību.
Eiropas vēsturei protams ir pazīstams 1802.gadā pieņemtais Napoleona Civilkodekss. Šis dokuments, kas ir kļuvis par vienu no buržuāzisko tiesību spilgtākajiem paudējiem, ir ne mazāk slavens kā tā autora militārie nopelni. Civilkodekss apstiprināja visus galvenos Napoleona iekarojumus- personības neaizskaramība, tiesības uz privāto īpašumu, sirdsapziņas un darba brīvību- uz visiem laikiem nogriežot ceļu uz veco kārtību.
Napoleona pieskārienu var ieraudzīt arī Eiropas politiskajā kartē. Itālijas franči izveidoja jaunas Cizlapas un Ligūrijas republikas. Daudzas vācu valstiņas tika apvienotas Reinas savienībā. No Prūsijas pievienotajām bijušās Žečpospolitas zemēm Napoleons izveidoja Varšavas hercogisti.
Tāpat pateicoties Napoleonam tika izveidots Vīnes kongress. Tā mērķis bija atjaunot Eiropā spēku līdzsvaru un garantēt mieru un stabilitāti Eiropā (neviena Eiropas valsts nedrīkst kļūt tik liela un spēcīga, ka tā apdraudētu citas valstis, taču, vienlaikus, ikvienai valstij bija jābūt apmierinātai ar pieņemtajiem lēmumiem).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties