Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:222043
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.11.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jauns pavērsiens aristokrātiskās kultūras procesos notika 17.gs 60, gadu beigās, kad tika uzbūvēta karaļa Luija XIV rezidence – Versaļas pils. Izmaiņas norisinājās ne tikai valdnieka un galma attiecībās, bet skāra arī monarhijas un aristokrātiskās kultūras telpas un laika izpratni. Versaļas koncepcijas paraugs izplatījās un nostiprinājās 18.gs kļūstot par bieži kopētu absolūtisma modeli. 19.gs aristokrāta pārtapšana par dižciltīgu galminieku tika padarīta par būtisku cēloni revolūciju izcelsmei. Luija simboliskās autokrātiskās varas nostiprināšanos un aristokrātijas saimnieciskās patstāvības un politiskās neatkarības rēķina. Luija valdīšanas laikā aristokrātija piedzīvoja krasu elites identitātes krīzi, kas vienlaikus ar veco, militārajos amatos, iesaistīto aristokrātiju valdnieks ļāva jaunajai administratīvajai aristokrātijai ieņemt augstus amatus un iegūt svarīgus titulus. Galma aristokrātijas kultūras telpas izmaiņām 17-19.gs tapa un attīstījās paneiropiskā galma aristokrātijas kultūras telpa un satur, kurā reprezentatīvā funkcija bija dominējošā.
Aristokrātam/galminiekam arī bija tādas privilēģijas, ka viņš varēja pieskārties karaļa interjeram, viņa drēbēm, utt. Galma kultūra bija kā valdnieka patvērums, kurā viņš veidoja savu pasauli, ap sevi. Skatīties uz valdnieku, un līdz ar to arī valdnieka vērotam varēja tikai kādos sabiedrisko pasākumos, kurs viņš bija kopā ar savu galmu, vai arī vizuālos mākslas darbus, kur Luijs, kā vienmēr, bija attēlots kā dižciltīgs, gravīrās, zirgu sacensībās, utt. Luijam arī lika uzmanīties no galminieku ietekmes, kas ir domāta tikai karaļa vājību izmantošanai un materiālu laumu iegūšanai. It kā galminieki gaida karaļa vājuma brīdi kad var uzbrukt karalim.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties