Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:218996
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.12.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lai atceramies kopīgo vēsturi – arhitektūra kopš kristietības izplatības bija galvenais mākslas veids, un tas jo koši atspoguļojas arī Latvijā. Izplatoties kristīgajai ticībai, visi Eiropā sastopamie arhitektūras stili sastopami arī pie mums! Tikai mums ir savas nacionālās iezīmes, ko noteica bargie un trauksmainie vēsturiskie laikmeti. Tāpēc mums ir gan baznīcas, gan klosteri, gan feodāļu pilis. Tā kā pāri Latvijai brāzušies gandrīz visi ievērojamākie postošākie kari, daudz kas no senajām celtnēm nav palicis, bet mēs paši labi zinām to atrašanās vietas. Arhitektūras vēsturi vislabāk mācīties Latvijā!
ALai iedziļinātos iepriekš noietajos arhitektūras stilos, historicisma stilā, mēs atcerējāmies visu kā labi skolēni – uzcēlām ļoti daudz mācību iestāžu – Universitāti, Mūzikas akadēmiju un Rīgas tagadējo centru. Tās bija romantiskas ilgas un vienlaikus atvadas pēc stiliem, kuros cilvēks jūtas ergonomiski. Tas notika 20. gadsimta mijā, kad sevi pieteica manierīgākais no stiliem arhitektūras vēsturē – jūgendstils. Tieši Rīgā šis pasauli aptverošais jaundzimušais stils sevi izteica visskaļāk, pārliecinošāk un visspilgtāk. Būvinženiera Mihaila Eizenšteina un latviešu izcilāko arhitektu Konstantina Pēkšēna un Vilhelma Bokslafa izdomai nebija robežu – namu fasādes pārpilnas dekoratīviem elementiem, virs namu dzegu līnijām novietoti obeliski, vāzes, lauvas, sfinksas, ziedi un pārpilnību raksturojošie elementi. Arhitektūras stilu gardēži uz Rīgu dodas gluži kā uz svētceļojuma vietu, jo uzskata, ka tieši Rīgā ir jūgendstila Meka. Starptautisku atzinību ir guvis jūgendstila eksperts arhitekts Jānis Krastiņš. Nacionālā romantisma stilā ir uzcelta lielākā daļa Rīgas centra ēku, un projektētāji Eižens Laube un Jānis Fridrihs Baumanis vēl joprojām ir mūsu nacionālās kultūras celmlauži.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties