Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:218723
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Etioloģija.
Ir visbiežāk sastopamais labdabīgais krūšu audzējs. Kā jau tā nosaukumā ir ietverts tas ir jaunveidojums sastāvošs no saistaudiem un dziedzeraudiem. dažas fibradenomas reprezentē hiperplāzijas un sākumā ir poliklonālas. Piemēram gandrīz pusei sieviešu, kas saņem ciklosporīnu terapiju pēc nieru transplantācijas, attīstās fibradenomas. Audzēji bieži ir multipli un bilateriāli un visdrīzāk ir pateicoties ar zālēm saitītajai augšanas stimulācijai. Ir arī fibradenomu apakštipi, kas ir stromas šūnu labdabīgi audzēji. Multipli pētījumi ir parādījuši, ka saistaudu (stromas) komponents ir klonāls un tam var būt citoģenētiskas novirzes, bet epiteliālais komponents ir poliklonāls. Sastopamas jebkurā vecumā, tai skaitā arī reproduktīvajā vecuma periodā, fibradenomas visbiežāk sastop vecumā līdz 30 gadiem. Jaunākām sievietēm saistīta ar palpatoru masu veidā, bet vecākām sievietēm mammogrāfiisku sabiezējumu veidā. Fibradenomas ir saistītas ar vidēju krūts vēža risku, sevišķi, kad tās ir saistītas ar fibrocistiskām pārmaiņām, proliferatīvām krūts slimībām vai krūts vēzi ģimenes vēsturē.
Raksturojas ar ātru augšanau, īpaši dzimumbrieduma gados vai pēc abortiem. Vaidojas pie augstas estrogēnu koncentrācijas.

Patoģenēze.
Fibradenoma aug sfēriska mezgliņa veidā un ir parasti nefiksēta pie apkārtējiem audiem. Šos audzējus parasti sastop augšējā sānu krūšu kvadrantā. Izmēros variē no 1 cm diametrā līdz gigant formām 10 līdz 15 cm diametrā (gigant fibradenoma), bet lielākoties ir ķirurģiski izdalītas, kad tās ir 2 līdz 4 cm diametrā. Sekcijā parasti ir pelēki baltā krāsā un bieži satur šķēlumiem līdzīgas spraugas.
Histoloģiski ir smalkas fibroblastiskas stromas aptverta intralobulārā stroma, kas ietver dziedzeru un cistiskas spraugas, izklātas ar epitēliju. Epitēlijs var būt ietverts stromā vai iespiests un sadalīts tajā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties