Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:218470
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.04.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sauers noliedzis vides determinismu - aspektu ģeogrāfijā, kas izsaka, ka fiziskā vide ir vienīgais atbildīgais par dažādu kultūru un sabiedrības attīstību. Tajā laikā tas bija tautā populārs viedoklis un Sauers uzzināja par to plaši universitātē Čikāgā.
Viņš rakstīja jaudīgus un vienkāršs darbus, kas turpmākajos gados piesaistīja daudzus mūsdienu rakstniekus un dzejniekus. Aprakstus par cilvēkiem un vietām viņš vērsa uz tiešo redzamību, kā arī plaši izmantoja lasītos materiālus un meklēšanu arhīvā. Saueru piesaistīja lauka pētījumi, viņam pašam ļoti patika mācīties no ainavām un pagātnes liecībām - tieša novērošana, un sajaukšanās ar vienkāršiem tautas ļaudīm, pret kuriem viņam bija simpātijas un cieņa, un no kuriem viņš uzzināja tik daudz. Bet viņš bija galvenokārt vēsturisks ģeogrāfs, jo īpaši Jaunās pasaules.
Sauers atzina grūtības pagātnes ainavu rekonstrukcijā pat Amerikā, kur dažos apgabalos bija apmetušies tikai ļoti maz paaudzes, un viņš vērsās ar apbrīnu uz šādiem pētījumiem. Mūžīgi saistīti ar cilvēka pēdas ainavu, viņš teica 1956.gadā, ka ģeogrāfam nav jābaidās no vērtību spriedumu izpausmes par resursu izmantošanu, kas ietekmēs dzīvi nākamajām paaudzēm uz labo vai ļauno pusi.
Karls Sauers atstājis neizdzēšamu zīmi daudzās vēsturiskās, sociālās un bioloģijas zinātnēs. Ar savu temperamentu un mīlestību uz kartēm - viņš bija dzimis ģeogrāfs. Viņa darbiem bija pārpasaulīgas robežas jebkurā akadēmiskajā disciplīnā. Kā savstarpējā saistībā zeme un dzīve, cilvēki un vietas , gan tagad un visā pilnībā cilvēces vēsturē, viņš norādīja ceļu uz zemes ētiku-atbildīgi rūpēties par zemes ilgtspēju arī nākamajām paaudzēm.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties