Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:216871
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Māte ir tas cilvēks, uz ko vienmēr varu paļauties un balstīties. Viņa uzklausīs un sapratīs, kad netīra, saplēstām drēbēm un lielākām vai mazākām skrambām ieradīšos mājās pēc kārtējās kopā ar draugiem pavadītās dienas tuvējā pagalmā, pažobelē vai birzī. Viņa nomierinās un sniegs īsto, sirdij tīkamo atbildi, kad galvā mājos simtiem jautājumu: kāpēc? kā? kas? Māte vienmēr būs līdzās, kad sirds būs izslāpusi mīlestības. Jā, mana māte ir cilvēks, kas nesavtīgi dāvā citiem savu mīlestību, māca rast prieku un saskatīt skaisto pat visniecīgākajās lietās- pret sauli augošā asniņā, kristāla smilts graudiņā un mazuļa smaidošajās, jūras ziluma mirdzošajās actiņās, kas lūdz mātes glāsta. Un arī Rūdolfam Blaumanim māte ir īpašs cilvēks.
Kā liecina raksti un grāmatas par Rūdolfu Blaumani, Karlīne Blaumane ir vienīgā sieviete, ko rakstnieks nesavtīgi mīl, sargā un uz kuru paļaujas pat tad, kad trūkst vissmalkākais pasaules uzticības diedziņš. Rūdolfs Blaumanis ir savas mātes dēls- gluži kā dvēseles atspulgs. Abos saskatāmas kopējas iezīmes- dziļa dzīves izpratne un sirds gudrība, labestība, smalka novērošanas māksla un īpatnēji latvisks humors. Karlīne Blaumane ir ne tikai rakstnieka tuvākais draugs, bet arī, kā atzīst pats Rūdolfs Blaumanis, viņa darbu vispatiesākais kritiķis. Katrs darbs, ko viņš uzraksta, saņem mātes spriedumu, pamācības un reizēm arī kritiku. Viņa katrreiz dod visveselīgāko un vistaisnāko spriedumu- piemēram, kā viens vai otrs teikums skanētu labāk, kā viena vai otra aina būtu dabiskāka un pārliecinošāka. Un Rūdolfs Blaumanis uzticas savai mātei – ne tikai daža laba vieta darbos tiek labota, bet pat veseli skati lugās tiek pārrakstīti, uzklausot mātes ieteikumus. Rakstnieks neslēpj savu dziļo un kvēlo mīlestības saiti ar māti, un to pamana visi viņa tuvākie draugi. Tā, piemēram, Aspazija atminas, kā viņš pārdzīvoja mātes operāciju Rīgas slimnīcā: „Bieži vien sarunās Blaumanis izteicās, ka viņa vienīgā vēlēšanās būtu, lai viņš nomirtu mātei pa priekšu un lai viņam nebūtu jāpiedzīvo mātes nāve, to viņš nepārciestu.” Šie spēcīgie un patiesie vārdi apliecina, ka Rūdolfam Blaumanim māte ir ne tikai iedvesmas avots, bet arī dzīves jēga.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1128237
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties