Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:216133
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Darbība apvienībā „Zilais Jātnieks”
Kandinskis kā jau iepriekš minēts darbojies daudzās apvienībās, kā „Falanga”, „Minhenes jauno mākslinieku apvienība”.
Par visnozīmīgāko tomēr uzskatāma viņa darbība „Zilais jātnieks” no 1911.līdz 1914.gadam. Vasilijs Kandinskis un Francs Marks bija tās pamatlicēji (1911.gada decembris). Par galveno apvienības mērķi tika izvirzīta mākslas atbrīvošana no akadēmiskās glezniecības stingrajām tradīcijām. Kandinskis aprakstīja šo ideju teorētiski, šo ideju apkopojums iznāca 1912.gadā almanahā „Zilais jātnieks”. Vārds „Zilais jātnieks” esot radies no Kandinska akvareļu skicēm almanaha vākam. Almanahā publicētajos rakstos galvenā uzmanība tika vērsta uz mākslu ārpus Eiropas – Āfrikas cilšu mākslu, Japānas mākslu, Ēģiptes mākslu.
Viena no versijām ir, ka apvienība izveidojās protestējot pret Kandinska gleznas „Pastarā tiesa” izslēgšanu no kādas izstādes. Grupa patiesībā izveidojās, jo mākslinieku starpā valdīja līdzīgi uzskati par to, kādai jābūt jaunajai mākslai. Grupas biedri bija gleznotāji F. Marks, A. Make, A. Kubīns, P. Klē un citi.
Apvienības “Zilais jātnieks” mākslinieki atbalstīja Kandinska izstrādāto teoriju par to, ka vienīgais ceļš pasaules izzināšanā ir cilvēka personiskais pārdzīvojums, bet vienīgais mākslinieka daiļrades veicinātājs – zemapziņas impulss. Māksla pēc Kandinska uzskatiem ir absolūti subjektīvs akts, tajā izpaužas indivīda iekšējie pārdzīvojumi, tādejādi ar to, principā, var nodarboties ikviens. Francs Marks uzskatīja, ka katram cilvēkam piemīt gan ārējais, gan iekšējais realitātes uztveršanas mehānisms, kuri ir jāapvieno ar mākslas palīdzību.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,20 €
Materiālu komplekts Nr. 1326864
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties