Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:214843
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

DZĪVE.

Francis Šūberts (1797-1828) –pirmais ievērojamais XIX gadsimta austriešu komponists romantiķis dzīvoja un darbojās Vīnē vienā laikā ar L .Bēthovenu . Taču viņš piederēja citai paaudzei un guva citas vēsturiskas ierosmes savai daiļradei . Tās attīstība sākās 1814.-1815. gadā , kad sabruka Napoleona impērija , kad tieši Vīnē izveidojās Eiropas konservatīvisma citadele -“Svētā savienība”- un kad krasi padziļinājās plaisa starp brīvības ideāliem un reakcionārā režīma nosacīto īstenību .
F. Šūberts dzimis 1797. gada 31. janvārī Vīnes priekšpilsētas skolotāju ģimenē. Vispārējo un muzikālo izglītību viņš ieguva klostera skolā (konviktā), kur gatavoja dziedoņus kora kapelām . Agri pamodušās muzikālās daiļrades tieksmes nomāca pārējās intereses, un ,kursu nepabeidzis, 16 gadu vecumā jauneklis atstāja konviktu . No1813. līdz 1817. gadam viņš strādāja par palīgskolotāju sava tēva skolā un turpināja daudz un neatlaidīgi komponēt . 17-18 gadu vecumā , kad Šūberts jau bija vairāku operu , simfoniju , klavierdarbu autors , viņš sacerēja dziesmas ar J .V .Gētes vārdiem “Grietiņa pie ratiņa”, “Meža ķēniņš” ,”Ērkšķrozīte” –darbus ,kuros jau visā pilnībā izpaudās Šūberta tālākās daiļrades iezīmes.
1818. gadā Šūberts atstāja skolotāja amatu un nodevās tikai komponēšanai . Dzīvoja viņš trūcīgi . Morālu atbalstu komponists guva progresīvi noskaņotās, demokrātiskās inteliģences pulciņā. Šūberts pats bija labs pianists, bet pēc dabas ļoti kautrīgs .Viņš spēlēja saviem draugiem, viesojoties pie viņiem mājās. Šos mājas koncertus sauca par “Šūbertiādēm”. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties