Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:214508
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mutvārdu vēsture ir tāda vēstures rakstīšanas metode, kur vēsture ierosina vēstījumu par pagātni, bet mutvārdiskums ir būtisks izteiksmes līdzeklis (Portelli, 1998.).
Mutvārdu vēstures attīstība dažādās valstīs noris atšķirīgi, tomēr pastāv noteiktu ideju un problēmu ievirze, kas iespaidojusi mūsdienu mutvārdu vēsturniekus visā pasaulē. Mutvārdu vēstures attīstībā var izšķirt vairākus posmus. Viens no tiem ir naivā reālisma posms – mutvārdu vēsture tiek definēta kā “pagātnes notikumu aculiecinieku intervēšana, lai veiktu vēstures rekonstrukciju (Grele, 1996.). To raksturo ticība kādas vienas vēsturiskās patiesības esamībai un iespējai to rekonstruēt, rakstītās liecības papildinot vai kontrolējot ar mutvārdu avotos atrodamām ziņām. Otra raksturīga pazīme ir tas, ka attieksme pret mutvārdu kā vēsturisku faktu krātuvi, kurā atrodamas vai nu patiesas vai nepatiesas ziņas. Trešā raksturīgā pazīme ir attieksme pret vēsturnieku kā starpnieku, kurš ļauj parādīties līdz šim noklusētai patiesībai, ļaujot cilvēkiem pašiem stāstīt savu vēsturi.
Vēstures saturs ir kļuvis demokrātiskāks, jo ir mainījušies priekšstati par pētīšanas vērtām tēmām. Savukārt vēstures rakstīšanas praksē ir atzīts, ka vēsturnieks nav vis neitrāls vēstures faktu rekonstruētājs, bet gan aktīvs vēstures līdzradītājs. Līdz 20. gs. vidum vēsture bija ļoti politizēta un galvenokārt tika dokumentēta cīņa par varu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1121509
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties