Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:211814
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.05.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 45 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Uzturlīdzekļu tiesiskais regulējums Latvijā    5
2.  Uzturlīdzekļu piedziņas veidi    23
2.1.  Piedziņas vēršana uz parādnieka darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem    24
2.2.  Piedziņas vēršana uz parādnieka kustamu mantu un nekustamo īpašumu    28
2.3.  Uzturlīdzekļu piedziņas prakse Lietuvā    39
3.  Uzturlīdzekļu garantiju fonda nozīme uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamības gadījumā    43
4.  Atbildība par ļaunprātīgu tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam nepildīšanu    51
  Kopsavilkums    54
  Anotācija angļu valodā    58
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    59
Darba fragmentsAizvērt

Kopsavilkums
1. Darba autore ir nonākusi pie secinājuma, ka saskaņā ar starptautiskajām cilvēktiesībām bērnu tiesības uzturlīdzekļu risināšanas jautājumā ir sevišķi svarīgas, jo bērni saistās ar mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām, tādējādi laulības šķiršana gadījumā ir jāparedz bērna īpašā aizsardzība. Tas nozīmē, ka valstij ne tikai vajadzētu, bet ir jābūt plaši pilnvarotai iejaukties uzturlīdzekļu piešķiršanas gadījumā, ja starp pusēm pastāv strīds, jo bieži vien puses kārtojot savas attiecības domā vienīgi un tikai par sevi un vecāki aizmirst par bērna likteni un labklājību. Tādejādi, lai uzlabotu šo situāciju darba autore piedāvā risinājumu, gadījumos, kad starp pusēm pastāv strīds par uzturlīdzekļu piešķiršanu, ieviest alternatīvu strīdu risināšanas veidu – mediāciju, ar kuras palīdzību pieaicinot profesionālus psihologus, kuru mērķis būs konflikta atrisināšana, noskaidrojot tā patiesos iemeslus un risināšanas ceļus, jo mediācijas mērķis ir abām konfliktējošām pusēm pieņemamas vienošanās panākšana.
2. Analizējot Civillikuma ģimenes tiesību sadaļas tiesību normas ir nonākusi pie secinājuma, ka gramatiski tulkojot Civillikuma 179.panta piekto daļu, kura nosaka, ka minimālo uzturlīdzekļu apmēru piesaista valstī noteiktajam iztikas minimumam, savukārt 2003.gada 1.jūlija Ministru kabineta noteikumi Nr.348 „Par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” nosaka, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir piesaistīts Ministru kabineta noteiktajai minimālajai mēneša darba algai, tādejādi, starp minētajām tiesību normām pastāv tiesību normu kolīzija.
3. Darba autore piedāvā lietot vienotu terminoloģiju, tādejādi būtu jāgroza Civillikuma 179.panta piekto daļu aizstājot vārdus valstī noteiktajam iztikas minimumam, ar Ministru kabineta noteiktajai minimālajai mēneša darba algai.
Darba autore izpētot un izanalizējot tiesu praksi uzturlīdzekļu piedziņas jomā ir nonākusi pie secinājumiem, ka:
1) nolēmumu skaits par uzturlīdzekļu piedziņu otram laulātajam ir pārāk mazs, lai vērtētu, kādas ir vispārējas tendences šajā jomā. Iespējams vienīgi secināt, ka laulātie bieži vien neizmanto savas tiesības pieprasīt uzturlīdzekļus sev iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai nezinot, ka tāda iespēja pastāv vai arī nevēloties to izmantot, jo šajā lietu kategorijā ir sarežģīti pamatot savu prasījumu un nodrošināt pierādījumu bāzi;
2) nolēmumos par uzturlīdzekļu piedziņu vēl joprojām ir vērojams uzturlīdzekļu apmērs, kas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam minimālajam uzturlīdzekļu apmēram, vai atbilst Ministru kabineta noteiktajam minimālajam uzturlīdzekļu apmēram uz konkrēto nolēmuma taisīšanas brīdi - neņemot vērā to, ka minimālā darba alga valstī katru gadu mainās. Tādejādi, arī šajos gadījumos pieteikuma iesniedzējai, lai saņemt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kurš ir piesaistīts pie valstī noteiktās minimālās darba samaksas, atkārtoti būs jāvēršas tiesā ar pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Līdz ar to, atkal tiks noslogota tiesa un tērēti valsts līdzekļi.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1355536
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties