Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:207394
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kokvilnas šķiedru novecošanu veicina celulozē esošais ūdens un skābeklis. Parasti fotodestrukcija norit galvenokārt šķiedru un materiālu virspusē, sākot ar amorfiem apgabaliem un pakāpeniski pārejot uz kristāliskiem. Šķiedru struktūras izmaiņas noved pie stiprības samazināšanās un cietības palielināšanās. Šķiedru virsējā slānī parādās plaisas, pārrāvumi, kuros iekļūst mitrums un gaisa skābeklis, mikroorganismi un putekļi. Paaugstināta temperatūra paātrina fotodestrukcijas procesu.
Vilnas šķiedru fotodestrukcija ir saistīta ar keratīna disulfida saišu sagrūšanu saules staru ietekmē. No olbaltumvielu šķiedrām lēnāk noveco vilna, ātrāk zīds.
No sintētiskajām šķiedrām vismazākā gaismas izturība ir PA un PES.
Mākslīgo šķiedru gaismas izturība vēl zemāka.
TM gaismas izturība atkarīga ne tikai no šķiedru veida, bet arī struktūras. Fotodestrukcija lēnāk norit liela lineārā blīvuma un paaugstināta groduma pavedienos un dzijās, biezos un blīvos audumos, trikotāžā, jo šādos materiālos saules radiācija iekļūst daudz mazāk un oksidēšanās reakcijas norit lēnāk. Fotodestrukcija atkarīga arī no tekstilmateriālu apdares. Balināto audumu stiprība gaismas, saules staru ietekmē zūd straujāk nekā krāsoto un nebalināto audumu struktūra, jo balinātos audumos oksidēšanās reakcijas norit dziļāk materiāla iekšienē. Merserizēti audumi fotodestrukcijai pakļauti vairāk nekā nemerserizēti. Materiālu novecošana ir atkarīga arī no krāsas. Visvairāk krāsu zaudē sarkanie, oranžie un dzeltenie materiāli, jo tie visvairāk absorbē ultravioletos starus. Izturīgāki pret gaismas iedarbību ir materiāli, kas apstrādāti ar pretsarukuma, pretpūšanas, neburzāmības un ūdens necaurlaidības preparātiem.
Izturības kritērijs – materiālu stiprības samazināšanās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1353361
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties