Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:206959
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jaunā strāva Latvijā.
19. gs. 90. gadu latviešu inteliģence apzinājās, ka tautiskās atmodas laikmeta jaunlatviešu idejas neatbilst jaunajiem sociālajiem un ekonomiskajiem apstākļiem. Bija izaugušas pilsētas, attīstījās rūpnieciskā ražošana, sabiedrība bija kļuvusi citāda. Latvieši vairs nebija viendabīga zemnieku tauta, bija radušies strādnieki, uzņēmēji, inteliģence, vidusšķira.
Par Jaunās strāvas aizsācēju var uzskatīt Eduardu Veidenbaumu. 1886. gadā deviņpadsmitgadīgais jauneklis sarakstīja rakstu "Gabals iz tautsaimniecības" , kurā popularizēja K. Marksa uzskatus.
Jaunās strāvas ideju attīstība rodama Tērbatā, kur 19. gs. 80. gados studēja vairāk nekā 200 latviešu. 1890. gadā students Aleksandrs Dauge nolasīja priekšlasījumu par vēstures gaitu no K. Marksa teorijas viedokļa. Vēlāk studenti sāka izdot rakstu krājumu "Pūrs". Jaunstrāvnieki rīkoja "jautājumu vakarus", kur notika ieinteresētas pārrunas par visdažādākajiem jautājumiem.
Rietumeiropā 19. gs. otrajā pusē ar sociālisma idejām aizrāvās galvenokārt izglītotie cilvēki, kuri saskatīja pastāvošo netaisnību un vēlējas uzlabot strādnieku dzīvi. Arī Latvijā interese par jauno virzienu vispirms radās literātu, studentu un ģimnāzistu vidē. Būdami Šveicē un Vācijā, lat vieši tikās ar vācu sociāldemokrātijas vadītājiem, atveda no turienes sociālistisko literatūru.
Tā radās latviešu demokrātiskās inteliģences grupa, kas izplatīja jaunu virzienu domāšana un pasaules uztverē un kļuva pazīstama ar nosaukumu - Jaunā strāva.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1236074
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties