Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:206424
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Runājot par miera līguma simbolisko nozīmi, tad minētā Ģentes vārtu slēgšana, piemēram, pārveidoja pilsētas sabiedrisko dzīvi, jo vārti bija ļoti nozīmīgi pilsētnieku identitātei, tā kā tie nodalīja ārpusi no iekšpuses un lokālo no svešā. Turklāt ģildēm bija jānodod to karogi un bez tiem Ģentes cunfšu biedri zaudēja savus formālos pulcēšanās simbolus, kas ievērojami iedragāja to privilēģijas. Taču visnozīmīgākā simboliskā ceremonija bija jau minētā publiskā atvainošanās, kad apmēram 2000 ģentieši, tai skaitā bijušie kapteiņi, aldermaņi, cunfšu dekāni un citi, ārpus pilsētas vārtiem nometās ceļos Filipa Labā un citu burgundiešu priekšā, atzīstot savu vainu un lūdzot samierināšos, turklāt viņi to darīja franču valodā, kas bija vēl lielāks pazemojums, jo kopš kapteiņu nākšanas pie varas, visas politiskie spriedumi Ģentē bija rakstīti holandiešu valodā. Un ceremonijas noslēgumā burgundieši konfiscēja visus pilsētas un cunfšu karogus, kurus vēlāk izstādīja 2 baznīcās. Pēc tam arī hercogs iecēla bruņinieku kārtā 12 personas, kas bija viņam kalpojušas kara laikā.
Visa šī ceremonija kopumā ārkārtīgi aizskāra Ģentes iedzīvotāju sabiedrisko identitāti un politisko kopību, jo Filips ne tikai fiziski atstāja Ģenti bez tās valdošās elites, tādejādi atstājot pilsētu neaizsargātu, bet viņš vēl šo eliti sodīja ārpus pilsētas mūriem, tādejādi izsmejot viņu kā Ģentes politisko līderu stāvokli un cieņu. Tādā veidā viņš arī parādīja citiem Ģentes pilsoņiem, ka viņš ir labāks līderis, nekā viņu aldermaņi un kapteiņi, kuri nespēja aizkavēt pilsētas sakāvi. Tādejādi, lai gan šī ceremonija ietvēra sevī šo dubultmērķi – sodu un piedošanu, tās iekšējais motīvs bija kauns un negods. To pastiprināja arī jau minētā iecelšana bruņinieku kārtā, kas notika tieši tajā vietā, kur Ģentes iedzīvotāju atteicās no savām politiskajām tiesībām, tādā veidā apliecinot to, ka Flandrijas nemiernieku negods pārvēršas burgundiešu uzvarēju godā.
Līdz ar to karš bija beidzies, taču vēsturnieki atzīmē, ka, lai gan tas bija nesis Filipam Labajam uzvaru, visa šī epizode bija nevajadzīga un dārgi izmaksājusi kļūda, kas ievērojami iedragāja Flandrijas ekonomisko stāvokli.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties