Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:206186
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.04.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    2
2.  Koksnes makroskopiskā uzbūve    3
3.  Mikroskopiskais apraksts    5
4.  Koksnes īpašības (fizikāli mehāniskās)    6
5.  Pielietojums    7
6.  Specifiskās īpašības    8
7.  Literatūras saraksts    9
8.  Pielikumi    10
9.  Kopsavilkums    14
Darba fragmentsAizvērt

Pielietojums
Vēsturē, riekstkoku izmantoja visur, kur vajadzēja koksni ar labām fizikālajām īpašībām un, kura viegli padodas mehāniskajai apstrādei. Labs piemērs ir 15.gadsimta Francijas gotiskās mēbeles. Šo mēbeļu izgatavošanai derēja riekstkoks, jo tam ir labas fizikālās īpašības un to ir viegli apstrādāt. Tas bija ļoti nozīmīgs tā laika faktors, jo gotikā liela vērtība bija izsmalcinātībai un visu dekorēja ar smalku detaļu izgriezumiem. Piemēram, tā laika lādes izmantoja ne tikai mantu glabāšanai, bet uz tām arī sēdēja un pat gulēja. Tāpēc bija vajadzīga izturīga koksne.
Mūsdienās skaistā izskata, labo tehnisko īpašību dēļ riekstkoku koksne iecienīta mēbeļu rūpniecībā, galdniecībā, izmanto dažādiem virpotāju un kokgriezēju izstrādājumiem. Izmanto augstvērtīgu mēbeļu izgatavošanai un apdarei, kuģu kajīšu un teātra telpu apdarei. Sevišķi augstvērtīgu finieri iegūst no stumbra māzerpuniem pie resgaļa. Tādēļ to pie mums ieved arī plānu finieru veidā, ļoti iecienīto rieksta koka mēbeļu izgatavošanai. Kā ļoti izturīgu koku to bieži vien lieto šaujamo ieroču koka spaliem, lidmašīnu propelleriem un koktēlniecības nolūkiem. No valriekstiem var iegūt ļoti vērtīgu riekstu eļļu, kuru lieto pārtikā un tehnoloģijās. Nogatavojušās sēklas var arī lietot svaigas, bet negatavu augļu sēklas izmanto ievārījumam. Šo riekstu un arī paša koka mizas noder brūnas koka kodnes, tā saucamās riekstu kodnes, izgatavošanai. No lapām, mizas, zaļā augļapvalka iegūst miecvielas. Dažus riekstkokus, lielo lapu dēļ, izmato ēnošanā. Piemēram, Kalifornijā ēnošanai izmanto Kalifornijas riekstkoku.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties